Skadedrabbade får läka

BP tar det lugnt med Gabriel Özkan som har småkänningar efter en periods tuff styrketräning i sin nygamla klubb. ”I stället för att pressa honom till premiären hoppas vi att han ska kunna spela de sista 25 matcherna”, säger tränaren Roberth Björknesjö.
BP tar det lugnt med Gabriel Özkan som har småkänningar efter en periods tuff styrketräning i sin nygamla klubb. ”I stället för att pressa honom till premiären hoppas vi att han ska kunna spela de sista 25 matcherna”, säger tränaren Roberth Björknesjö.
Gabriel Özkan får behandling.
Gabriel Özkan får behandling.
Gabriel Özkan har fått karriären sabbad av ständiga muskelbristningar. Andreas Haddad har opererats 15 gånger.

I Brommapojkarna får skadebenägna äntligen ro att läka.

Ut med Pablo Pinones Arce och Nabil Bahoui, som med sina 33 mål sköt BP upp i allsvenskan, in med två av svensk fotbolls allra mest skadedrabbade spelare.

Många höjde på ögonbrynen när det stod klart att Andreas Haddad och Gabriel Özkan hade skrivit på för allsvenska nykomlingen Brommapojkarna.

30-årige Haddad har visserligen ett rykte om sig att göra mål på allt, men har mest värvats på kryckor på sistonde.

Gabriel Özkan, 26, har länge betraktats som en av svensk fotbolls största talanger, men fått karriären solkad av ständiga skador.

Brommapojkarnas klubbdirektör Ola Danhardt tror att BP kommer att klara det som andra klubbar gått bet på, att få trashankarna – som han kallar Gabriel Özkan och Andreas Haddad – hela.

Grimsta IP, två veckor innan den allsvenska premiären mot Öster. Andreas Haddad har matchdebuterat, men är långt ifrån sin forna storhet och linkar omkring med en vadkaka. Gabriel Özkan har inte spelat fotboll på tre veckor och får rumpan knådad av kiropraktorn Sebastian Ekblom-Bak.

– Skittråkigt, man vill vara uttagningsbar när matcherna drar i gång, suckar 26-åringen.

Gabriel Özkan har tappat räkningen på alla muskelbristningar.

– Jag känner mig skitbra i en månad, så går man ut och tränar i två tre månader och sedan helt plötsligt smäller det till igen. I låret eller ljumsken eller vad det nu är.

Andreas Haddad var nära att lägga av, men BP lovade honom lugn och ro att bygga upp sig igen. I allsvenska Örebro för ett par år sedan fick han spela skadad, fick sju sprutor för att klara en halvlek i mötet med Gais, förstörde magen och opererades akut.

– Klubbarna jobbar på lite olika sätt kan man säga. I BP är det inga sprutor, bara rehab. Men jag skyller inte på Örebro, jag skyller på mig själv, säger Andreas Haddad.

Gabriel Özkan har spelat på voltarentabletter.

– Att spela halvskadad är skittråkigt, det blir bara fel. Men man vill ju spela, så man gör det ändå.

Han skyller inte på AIK, han fick tid på sig där också. Men allt var så mycket större.

Hade han en skada så stod det direkt i tidningen.

– Nu har jag inte tränat på tre veckor, det står ingenstans. Bara en sån sak, haha.

Det snöar när Özkan testas mellan koner.

– Så här bra har jag inte sett honom på massor av veckor. Jag tror att han kan komma i bollträning nästa vecka, säger Sebastian Ekblom-Bak.

Han är övertygad om att BP kommer att få ordning på trashankarna.

Andreas Eriksson var i samma läge, tidigare kroniskt skadedrabbad, idag motor på BP:s mittfält.

– Det är inget trolleri. Vi hade tålamod att ta bort honom åtta månader från bollträning och börja om från start. Det låter ganska konstigt, men Gabbe kom faktiskt till oss ganska otränad. Vi värvar de här killarna för att vi har mer tålamod än de stora klubbarna. Vi har inte 10 000 fans som står och skriker att vi är dåliga. Vi har några tanter som vinkar, säger Sebastian Ekbom-Bak.

Fakta

Har gjort sex U21-landskamper

Namn: Gabriel Özkan.

Ålder: 26 år.

Bor: Spånga.

Klubbar: FC Inter Orhoy, IF Brommapojkarna, AIK, IF Brommapojkarna.

Skadehistorik: Tre operationer, ständiga muskelbristningar, har gjort två matcher från start de senaste tre säsongerna.

Meriter i urval: Har gjort sex landskamper med det svenska U21-landslaget, tog SM-guld med AIK 2009.

Fakta

Dömdes ut av en dansk läkare

Namn: Andreas Haddad.

Ålder: 30 år.

Bor: Södertälje, uppvuxen i Rinkeby.

Klubbar: AIK, Spårvägen, Assyriska FF, Lilleström SK, Vejle BK, Quiding FIF, Al-Oruba, Assyriska FF, Örebro SK, IF Brommapojkarna.

Skadehistorik: 15 operationer på 10 år, stämplades som fotbollsinvalid 2008 av en dansk läkare efter en rad misslyckade häl- seneoperationer, men kom tillbaka.

Fotbollsmeriter: Har gjort sex mål på 21 allsvenska matcher.