Skadefri Bäck siktar högt

Axel Bäck har just hoppat upp på testcykeln på Bosön för att få ett kvitto på sina konditionsvärden och ett mått på var hans mjölksyrenivå ligger. Efter testet såg skidåkaren betydligt tröttare ut än på den här bilden.
Axel Bäck har just hoppat upp på testcykeln på Bosön för att få ett kvitto på sina konditionsvärden och ett mått på var hans mjölksyrenivå ligger. Efter testet såg skidåkaren betydligt tröttare ut än på den här bilden.
Förra säsongen förstördes av skador och slut­ade med ett missat VM. Nu laddar Saltsjöbadens slalomkung Axel Bäck för att ta sig tillbaka till världstoppen.

– Jag vill upp och fajtas om de högsta placeringarna, säger han.

Utomhus är det en strålande varm och solig sensommardag. Men inne i Bosöns testlaboratorium förbereds det för fullt inför vintersäsongen. Herrarna i det alpina landslaget har samlats för att testas i kondition och styrka. En som är mest nöjd med sina kroppsvärden är Axel Bäck.

– Det såg bra ut. Det gick bra på de punkterna som jag ville förbättra från förra året. Jag har haft strul med knäet men har fått tillbaka styrkan i det, säger 27-åringen som kanske är mer laddad än någonsin inför en alpin säsong.

I januari grenslade han en port under en träning i österrikiska Kitzbühel och vred till sitt vänstra knä så illa att han slet av det inre ledbandet. Följden blev ett missat VM i Colorado, en förstörd säsong och fyra månaders frånvaro från skidåkning. Trots det anser Axel Bäck att han hade tur i oturen.

– Det här var bättre än om korsbandet gått av. Då hade jag kunnat vara borta i upp till åtta månader. Jag kom lindrigt undan.

Knäskadan kom i en period då Axel Bäcks karriär var på uppgång. Under säsongen nådde han som bäst en femteplacering i världscupen innan olyckan var framme.

Nu är han hel och frisk igen, och tanken är att han till vintern ska vara tillbaka på samma nivå som tidigare.

– Jag tycker att jag åkte väldigt bra i fjol så jag har förväntningar att komma tillbaka dit igen, att få fortsätta där jag avslutade. Jag var femma i Åre, sexa i Madonna i Italien, och sexa i Zagreb i Kroatien. Det var tre riktigt bra placeringar som jag inte hade haft på väldigt länge.

– Men det är väldigt hård konkurrens där uppe och det är många som kan vinna en tävling, säger Axel Bäck.

Än är det lite för tidigt att sätta upp mål och peka på vad som är godkända placeringar. Världscupen drar inte i gång förrän i november och innan dess väntar ett späckat schema av förberedelser. I helgen samlades landslaget i italienska Stelvio för att komma i gång med utförsåkningen. Därefter väntar ett månadslångt träningsläger i Argentina som varar fram till mitten av oktober.

Säsongen 2015/2016 saknar stora mästerskap men världscupen är drivkraft nog för Axel Bäck.

– Det ska bli jättekul att komma i gång. Det är världscupen jag satsar på och eftersom det blev en så hattig säsong förra året räcker det som motivation för att man ska tagga till, säger han.

Du låg tia i världscupen när du skadade dig i vintras – hur högt upp kan du hamna i världscupen i år?

– Topp 15 vill jag absolut vara och jag vill också upp och fajtas om de högsta placeringarna. Det gäller att ta ett steg i taget, då kan det gå jäkligt fort, säger Axel Bäck.

Fakta

Deltagit i två OS – körde ur i båda

Namn: Axel Bäck.

Ålder: 27.

Född: Bryssel, Belgien.

Bor: Saltsjöbaden.

Klubb: Saltsjöbadens SLK.

Alpin gren: Slalom.

Mästerskap: OS i Vancouver 2010 (åkte ur), VM i Garmisch-Partenkirchen 2011 (elva), OS i Sotji 2014 (åkte ur).

Placeringar: (i totala slalomcupen) 29:e 2013, 24:e 2012, 14:e 2011, 19:e 2010.

Källa: www.sok.se