ANNONS

Fest med skadefri kampkonst i Akalla

Mool Heuk Gil Selma B
En av Won Sup Lims elever visar sin teknik.
I morgon lördag blir det terminsavslutning med fest för alla som tränar Mool Heuk Gil, den skadefria kampkonsten, i Akalla. Eleverna visar inte bara upp mönster, sparkar och slag utan det blir även en uppsatstävling på temat ”tacksamhet”.
ANNONS

– De skriver jättebra. Jag skulle vilja ge ut en bok med alla texterna, säger grandmaster Won-Sup Lim, den 75-årige Husbybon som grundade kampstilen Mool Heuk Gil för 15 år sedan.

Won-Sup Lim

Won-Sup Lim har utbildat sydkoreanska fallskärmsjägare i närstrid. I dag kämpar han för att sprida en kampstil utan kroppskontakt där moraliskt tänkande är lika viktigt som teknik. Foto: Carlos Montecinos

Han kom till Sverige från Sydkorea 1975 för att sprida den koreanska kampsporten taekwondo i Norden. Det uppdraget är slutfört sedan länge. Över 40 000 män, kvinnor och barn i Norden tränar taekwondo i dag.

”Lär ut självförsvar och självförtroende”

Men Won-Sup Lim, som är ensam i Sverige om att ha svart bälte nionde dan, lutar sig inte tillbaka. I stället jobbar han vidare med Mool Heuk Gil – ”vattnets och jordens väg” – en egen stil som han grundade 2003. Rörelserna är till stor del samma som i taekwondo, men man går inte in för att träffa och sida sin motståndare.

Won-Sup Lim

Won-Sup Lim har spridit taekwondon till Norden och även till Vietnam. Här är en bild från Vietnam då han var där 1972, knappt 30 år gammal. Foto: Privat

– Det är ett helt annat sätt att tänka. Jag kallar det skadefri kampsport. Vi lär ut självförsvar och självförtroende, säger Won-Sup Lim.

ANNONS

Varje mönster symboliserar en del av livet

Utöver själva teknikerna – sparkar, slag och plankkrossande – handlar Mool Heuk Gil också om filosofi och om hur man ska leva sitt liv. Varje mönster symboliserar viktiga delar av livet, så som tacksamhet, föräldrar, tillit, rättvisa, tålamod och drömmar.

Varje vårtermin avslutas med en tävling i kampkonst medan varje hösttermin i stället avslutas med en uppsatstävling där eleverna filosoferar kring och skriver om ett speciellt ämne.

Temat i år: ”Vad är tacksamhet?”

– I år är det ”vad är tacksamhet?” I fjol var det ”vad är löfte?” och året innan det ”vad är samarbeta?”, säger Won-Sup Lim.

Won-Sup Lim

Varje mönster i Mool Heuk Gil, det finns 33 totalt, symboliserar en viktig del av livet. Foto: Mool Heuk Gil

På lördag, den 15 december, är det alltså avslutningsfest i Akalla för eleverna och deras anhöriga. Det blir uppvisning i kampkonst, uppsatstävling, saffransbullar och pepparkakor.

– Och så kommer en koreansk sångerska som ska sjunga ”I will always love you” och den koreanska nationalsången Arirang, säger Won-Sup Lim.

Startar i Järfälla i januari

Än så länge har Mool Heuk Gil inte alls slagit igenom lika brett som teakwondon. 15 år efter starten finns cirka 30 elever i Akalla och omkring 25 i Tensta. Men Won-Sup Lim jobbar vidare för att sprida sin skadefria kampkonst.

– Ja, i januari startar vi på två olika ställen i Järfälla, säger han.


Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!ANNONS