ANNONS

Skådisar springer för en god sak

”Jag hoppas att alla får känna att man gör något bra”, säger David.
”Jag hoppas att alla får känna att man gör något bra”, säger David.
Den 20 augusti är det premiär för Dramaloppet, Sveriges första branschlopp för folk inom film, tv och teater. Då lär det vimla av skådisar i Stora Skuggan, men även andra är välkomna att delta, berättar David Lenneman, arrangör.
ANNONS

– Ja, loppet ska vara inkluderande och inte bara för branschfolk, säger skådespelaren David Lenneman, som senast synts i Riksteaterns ”En druva i solen”.

Lagtävlingen, där varje lag har fyra deltagare, är dock för folk som jobbar med film, tv och teater.

– Där kan till exempel SVT, TV4, Riksteatern och Stadsteatern tävla mot varandra. Och varje arbetsplats får komma med flera lag, så det kan bli en intern kamp också. Responsen har varit otroligt fin hittills, säger David.

Vi träffar honom på plats i Stora Skuggan, där loppets 5 kilometer ska avverkas. Men exakt var start och mål ska vara vet han inte ännu.

– Nej, det har jag inte koll på, ha ha. Loppet går samma bana som Bellmanstafetten som avgörs samma dag.

David fick upp ögonen för löpning för tre år sedan. En kompis skulle springa Stockholm Marathon och David tyckte att ”kan han så kan väl jag”. Och det kunde han sannerligen. Tiden blev imponerande 3,04 – men det kostade på.

– Jag var helt förstörd och fick kramp i bröstkorgen. Jag hamnade i sjukstugan och där tryckte de in en massa djungelvrål och annat salt i munnen på mig, säger David.

Han hämtade sig till slut, och klarade till och med av att stå på Stadsteaterns scen på kvällen några timmar senare. Trots att debuten slutade i sjukstugan fastnade han för löpningen och har sedan dess sprungit maran i Berlin, Paris och New York.

– Ända sedan dess har jag velat hitta ett sätt att förena mina två passioner, skådespeleri och löpning. Samtidigt har jag känt att jag vill hjälpa folk som har det svårt, särskilt nu med flyktingars och andra utsatta gruppers allt svårare situation i Europa.

ANNONS

Så föddes idén till Dramaloppet. För intäkterna från loppet går till människorättsorganisationen Läkare i Världen som arbetar med att hjälpa utsatta människor att få tillgång till vård.

– Inom teatern finns en stor vilja att hjälpa till, det vet jag. Den konstnärliga verksamheten handlar om att göra världen bättre, att väcka frågor och kanske få folk att reflektera kring hur vi är mot varandra. Samtidigt går det fort, man hoppar från produktion till produktion. Nu kan jag erbjuda en plattform för folk att engagera sig.

Fakta

After run på teatern

Namn: David Lenneman.

Ålder: 43 år.

Bor: På Södermalm.

Yrke: Skådespelare, har synts i bland annat ”Äkta människor”, ”Kronjuvelerna” och ”En druva i solen”.

Aktuell: Arrangerar Dramaloppet som avgörs för första gången den 20 augusti i Stora Skuggan på Norra Djurgården.

Loppets längd: Loppet är 5 kilometer.

Välgörare: Intäkterna går till Läkare i Världen som arbetar med att ge utsatta människor tillgång till vård.

Efterfest: På kvällen blir det after run-fest på Playhouse Teater på Drottninggatan.

Mer information: Finns på dramaloppet.se.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.