Skärgårdsstads VM-seglare slet i hårda vindar, regn och irriterande sjögräs

Anders Pers
Anders Pers under ett av tolv race i Kona One-VM i Florida.
Hans Nyström
Hans Nyström under ett av tolv race i Kona One-VM i Florida.
Kona One-VM
Så här trångt var det i starten vid ett av de tolv racen i Kona One-VM i Florida.
Vidar Nyström och Rasmus Pers i Florida Keys.
Vidar Nyström och Rasmus Pers från Skärgårdsstad utanför Åkersberga, här i Florida Keys.
Anders Pers med söner
VM i Florida blev tufft, men Anders Pers och sönerna Rasmus och Philip är glada ändå.
Fem seglare från Skärgårdsstads SS tävlade i VM i vindsurfingens Kona One-klass i Florida förra helgen. De fick kämpa i extremtuffa vindar, spöregn som förstörde sikten och sjögräs som spolierade chansen till topplaceringar.

– Ja, det så hårda vindar att seglingarna fick ställas in första dagen. Även senare var det tufft, men alla tolv race kunde trots allt genomföras, säger Anders Pers, som lyckades bäst av de fem med en niondeplats till slut.

I Kona One är vindförhållande väldigt avgörande, och hårda vindar passar i regel illa för svenskar.

– Vi har ju inte så stor vana av att träna i sådana vindar, säger Anders Pers.

Utöver vindarna ställde ihärdigt spöregn till det under några av racen i VM, som hade 107 deltagare totalt.

– Ja, ibland regnade det så pass att man inte såg märkena! Men det var varmt regn, så man får inte klaga för mycket, säger Anders Pers.

Som om det inte var nog med vindar och regn dök ett tredje problem upp – sjögräs. Det drabbade framför allt Hans Nyström, som slutade på 41:a plats.

– Han startade bra, men i flera race åkte han på så mycket sjögräs att han fick lägga ner seglet och göra rent brädan. Då tappade han rejält. Annars är Hans en väldigt duktig seglare som vann VM så sent som 2011, säger Anders Pers.

Med till VM var även tre juniorer: Anders sönder Rasmus Pers, 14 och Philip Pers, 12, samt Hans Nyströms son Vidar Nyström, 11 år. För dem blev de hårda vindarna ett ännu större problem än för seniorerna.

– Ja, de tvingades stå över en hel del av racen, det var för tufft för dem. Rasmus och Philip kunde köra några race, men Vidar som är yngst kunde inte vara med i något, säger Anders Pers.

I sin klass kom Rasmus Pers på 11:e plats och Philip Pers på 27:e.

För en annan svensk gick det bättre. Adam Holm från KSSS har gjort en satsning mot OS och tränat på heltid i flera år och därmed byggt upp en fysik som gjorde att han inte hade några svårigheter att bemästra de tuffa vindarna kring ön Islamorada i Florida Keys.

Han tog hem VM-silver, slagen med minsta möjliga marginal av holländaren Huig-Jan Tak.

– Självklart känns det tufft att falla på mållinjen. Jag var här för att vinna. Ändå känner jag mig full av energi. Det är det bästa VM som jag deltagit i, med den bästa konkurrensen. Jag vet också att det kommer fler chanser och då kommer jag att ta dem, säger 22-årige Adam Holm till KSSS:s hemsida.