Inget VM för Skurus skarpskytt Ulrika Olsson

Ulrika Olsson laddar med högersläggan i segermatchen mot Kristianstad.
Ulrika Olsson laddar med högersläggan i segermatchen mot Kristianstad.
Skuru IK:s Ulrika Olsson är den klart bästa offensiva spelaren i SHE, högsta handbollsserien. Men hon finns inte med i landslaget som spelar VM i Tyskland i december.
– Landslaget är inte centralt för mig, säger 26-åringen.

Skuru IK:s skarpskytt Ulrika Olsson har spelat handboll i högsta serien tio år i rad, både i Sverige och Norge. Hon debuterade i Skuru som 16-åring och är nu tillbaka efter två år i norska Vipers.

På meritlistan finns bland annat 33 U-landskamper. Men 26-åringen har aldrig varit uttagen till damlandslaget, och hon får följa Sveriges matcher i VM i Tyskland i december från tv-soffan.

– Att bli uttagen till landslaget är inte centralt för mig. Det är Skuru och den civila karriären som är viktigast.

Toppar poängligan

Annars har Ulrika Olsson toppform. Efter åtta omgångar av SHE, högsta serien, leder hon poängligan i överlägsen stil med 48 mål och 40 målgivande passningar.

– Ulrika är jättebra framåt och har i de senaste matcherna även fått till försvarsspelet, säger Skurutränaren Mats Kardell.

Vann match i matchen

Det finns i och för sig en spelare som gjort fler mål. Kristianstads Asli Iskit är uppe i 58 fullträffar, men har bara 12 assists.

I lördags var det en match i matchen mellan de båda skyttedrottningarna. Skuru hemmabesegrade Kristianstad med 26–20 och åsamkade därmed skånskorna deras första förlust för säsongen. Ulrika Olsson gjorde 8 mål och Asli Iskit ”bara” 7.

Långt VM-uppehåll

Skuru är trea i SHE och har kvar att möta Skövde borta på torsdag innan VM-uppehållet. Inte förrän den 20 december är Skuru i elden igen med hemmamatch mot Lugi.

Tror du ni tar SM-medalj?

– Det vill jag inte sia om, säger Ulrika Olsson. Det är farligt om vi sätter press på oss själva.

Fakta

Skyttedrottning som vet mycket om it

Namn: Ulrika Olsson.

Ålder: 26 år.

Bor: Södermalm.

Klubb: Skuru IK.

Aktuell: Toppar poängligan i högsta handbollsserien.

Jobbar: Som it-managementkonsult.