Skejtare kammade hem sponsormiljon

Ett balansnummer i den högre skolan av Anton Pregnan. Han längtar efter att skejtparken i Vendelsömalmsgropen ska bli säkrare och roligare.
Ett balansnummer i den högre skolan av Anton Pregnan. Han längtar efter att skejtparken i Vendelsömalmsgropen ska bli säkrare och roligare.
Haninges skejtboard­åkare tvingas åka in till Stockholm för att hitta bra banor.

Men snart kan de köra på hemmaplan. En miljon sponsorkronor är en början till en egen åkduglig skejtpark.

Det ser för bedrövligt ut. Den så kallade skejtparken i Vendelsömalmsgropen är gammal och sliten, och har inte åldrats med behag. Den byggdes för sju år sedan av kommunen till en kostnad av 600 000 kronor.

Faktum är att parken inte verkar få något som helst underhåll. Överallt ligger krossat glas. Den provisoriska gula gummimattan skulle ha bytts mot asfalt för länge sedan, men ligger kvar med stora hål och släpp i kanterna.

– Det finns helt klart en skaderisk att åka här, säger Alex Lindholm, som är flitig skejtboardåkare och ordförande i nya klubben Sub surfers Haninge.

Han säger att flera av modulerna, eller ramperna, är felbyggda och har farliga kanter.

– Jag tror att någon kontorsperson har ritat ihop parken utan att veta något om skejtboard.

Men nu börjar det hända grejor. En miljon kronor i sponsorpengar, årets så kallade Maxingemiljon (en miljon kronor), från Ica Maxi i Haninge, går till skejtparken i Vendelsö.

Många förslag kom in. Till slut vaskades tre förslag fram, och då var det dags för kommuninvånarna att rösta. Skejtparken i Vendelsömalm vann överlägset. Killarna i Sub surfers Haninge röstade flitigt, och uppmanade på olika skejtforum även andra att göra det.

– Vi har aldrig haft så stort gensvar. Vi fick 1 500 röster, och 900 gick till skejtparken i Vendelsö, berättar Jan Molin som satt i juryn som tog fram finalförslagen. Han är även avdelningschef på kommunens idrotts- och friluftsavdelning.

Det blev Lokaltidningen Mitt i som av en slump blev först att komma med det glada beskedet till Sub Surfers Haninge.

– Det är självklart jättekul, säger Alex Lindholm.

Thomas Goding är mannen som skrev ihop intresseanmälan till Maxingemiljonen. Han är 40 år och skejtar inte själv.

– Men jag har varit fascinerad av livsstilen och kulturen sedan 1970-talet.

Nu räcker inte en miljon kronor till att totalrenovera parken i Vendelsö. En ny fräsch anläggning i betong kan gå på ett tvåsiffrigt miljonbelopp. Men en miljon räcker i alla fall en bit.

– Om vi tänker långsiktigt och bygger i betong så sparar man på pengar som annars skulle gå till underhåll, säger Thomas.

Alex håller med.

– Om vi inte blandar in företag utan gör allt själva kan vi bygga en betonggrund billigt. Om ungarna i området är med från början och är delaktiga i bygget blir det mindre risk för vandalisering senare.

Sub surfers Haninge är villiga att rulla upp skjortärmarna och börja jobba så fort som möjligt. De hoppas också på hjälp från kommunen, och att ännu mer sponsorbidrag trillar in.

Fakta

Föreningen efterlyser tjejer

Föreningen Sub surfers Haninge bildades i mars.

Syftet är att utveckla en ordentlig betongpark samt jobba för att utveckla skejtboard i hela kommunen.

Föreningen har ett tiotal medlemmar, alla killar, men jobbar för att få upp medlemsantalet och locka tjejer.