Täby IS Skidor värd för DM nästa helg

Olle Rune, Täby IS skidor
Olle Rune är en av många unga åkare i Täby IS Skidor.
Erik Nederheim, Täby IS Skidor
Erik Nederheim, Täby IS Skidor.
Tove Karlsson, Täby IS Skidor.
Tove Karlsson, Täby IS Skidor.
Peter Rune, Täby IS Skidor
Täby IS Skidors ordförande Peter Rune skejtar fram i Täby Konstsnöspår.
Den 17–18 februari arrangerar Täby IS Skidor Stockholms DM på Täby Konstsnöspår. Det är en stor och viktig tävling för skidåkande ungdomar då DM fungerar som en kvalificeringstävling till Folksam Cup, men även för vuxna som tävlar om Skidförbundets vasaloppstroféer.

– För en inbiten skidåkare som mig är det är så otroligt roligt att se hur längdskidåkningen börjar få fäste i Stockholm. Vi kör DM mitt under OS och drömmen är att få se någon av de som kämpar varje vecka här på Konstsnöspåret i landslaget i framtiden – ingenting som jag ser som omöjligt”, säger Peter Rune ordförande i Täby IS Skidor.

Peter Rune, Täby IS Skidor

Peter Rune, ordförande i Täby IS Skidor, med skägg à la Wassberg.

Intresset för längdskidåkning har ökat starkt i Stockholmsregionen och när Täby IS nyligen arrangerade Huvudstadscrossen samlades dryga 200 åkare på Konstsnöspåret. DM beräknas bli ett ännu större arrangemang.

Chans på deltagarrekord

– Ja, många klasser och mer prestige skapar förutsättningar för ytterligare ett deltagarrekord på konstsnöspåret. Bara Täby IS som klubb har nu närmare 150 aktiva barn i åldrarna 7–17 år. Motionsverksamheten som vi har, framförallt på damsidan, betyder att vi för första gången på många år kommer ha flera damlag i de äldre klasserna, säger Peter Rune.

Peter Rune, Täby IS Skidor

Peter Rune, ordförande i Täby IS Skidor.

Det har gått 30 år sedan Täby Skidor stod värd för ett distriktsmästerskap i längdskidor. Då arrangerades DM i kategorierna H50 och D20. 1991 var senast Täby IS Skidor fick förtroendet att arrangera DM, men då fick mästerskapet ställas in på grund av snöbrist. Nu är tiderna annorlunda, mycket tack vare Täby Konstsnöspår på Arninge GK som säkerställer att det finns snö att träna och tävla på.

Stockholms DM störst i Sverige

2017 var DM i Stockholm – som då avgjordes i Haninge – Sveriges klart största DM-arrangemang, både individuellt (250 deltagare) och i stafett (50 lag i olika klasser). Framför allt har antalet startande barn- och ungdomar ökar de senaste åren och på individuella DM i fjol var barn- och ungdomar nästan hälften av det totala startfältet.

I år avgörs individuella DM, som körs i fristil, på lördagen, den 17 februari. På söndagen, den 18 februari, är det dags för stafetten som går i klassisk stil.