Skippar snön för livet på beachen

Karin Lundqvist njuter av snön – i små doser.
Karin Lundqvist njuter av snön – i små doser.
Karin Lundqvist satsar mot OS 2016. Det avgörs i Brasilien, där 31-åringen bor och är enda europé på beachvolleytouren. Nu är hon tillbaka i träning på stranden efter en julvisit i föräldra­hemmet i Vårberg.

– Jag har inga vinterkläder, men bortsett från det är det underbart med snön! säger Karin Lundqvist när Lokaltidningen Mitt i träffar henne i trädgården till föräldrarnas hus intill Mälaren i västra Vårberg.

Att det är lätt att njuta av snön när man till vardags lever på stranden i Brasilien medger hon utan omsvep.

– Ja, Fortaleza där jag bor ligger tre breddgrader från ekvatorn. Det är 30 grader varmt året om.

Att hon skulle hamna där anade knappast någon när hon, inspirerad av sina två storasystrar, började spela volleyboll med Spårvägen i Skärholmshallen och SL-hallen för drygt 20 år sedan.

Karin nådde landslaget och vann SM-guld med Katrineholm 2001, men när hon pluggade på college på Hawaii fick hon upp ögonen för beachvolleyboll.

– Jag gillade att man måste göra allt på planen, eftersom man bara är två. Man måste vara mer allround och man måste ta ett större ansvar. Det finns inga avbytare så det går inte att ha en dålig dag.

Hon bestämde sig för att satsa helhjärtat på sporten och åkte på träningsläger i Brasilien efter college.

– Innan jag åkte dit trodde jag att alla brassar var bra för att de var talanger. Men nu fick jag se hur hårt de tränade. Gym, fys och spel på stranden – kanske 25 timmar i veckan året om. Jag blev inspirerad och ökade min egen träningsdos.

I dag tränar Karin cirka 20 timmar i veckan. En vanlig dag går hon upp klockan 6, kör ett fyspass på stranden klockan 7, direkt vidare till gymet, vilar 11–14 (”då det ändå är för varmt”) och kör volleyboll på eftermiddagen.

För några år sedan gifte sig Karin med en brasiliansk man. Därmed fick hon möjlighet att spela på den brasilianska proffstouren, Banco do Brasil.

– Det är en jätteupplevelse. Jag får åka runt på de vackra stränderna i Brasilien och möta de bästa spelarna i världen.

Under besöket i Sverige kring jul och nyår offentliggjorde Karin Lundqvist att hon tillsammans med Tora Hansson gör en satsning för att nå OS i Rio de Janeiro 2016.

– Beslutet växte fram i somras när jag var hemma och spelade med Tora på den svenska touren. OS är det största en idrottare kan vara med om och för mig vore det väldigt speciellt att spela på OS-arenan på Copacabana i Rio.

Fakta

Tre katter och hund

Namn: Karin Lundqvist.

Ålder: 31 år.

Bor: Fortaleza i norra Brasilien, uppvuxen i Vårberg.

Familj: Man, katter och hund.

Några meriter i beachvolley: Fem SM-guld, åtta guld på den svenska sommartouren.

Aktuell: Påbörjar den brasilianska proffstouren 2013 nästa helg.