163 000 skolbarn bekämpar cancer med löpning

Team Rynkeby
I fjol fick Team Rynkeby Skolloppet in 23,1 miljoner kronor till Cancerfonden.
Linn Lejdemyr
Team Rynkeby Täby besökte Löttingelundsskolan inför Skolloppet. Linn och Tina med "Rynke".
irma
Irma Lejdemyr var tre år när hon drabbades av en elakartad hjärntumör.
Team Rynkeby
Till i år har antalet barn som deltar i Skolloppet ökat med 55 procent.
Team Rynkeby
Varje elev ordnar egna sponsorer som betalar per varv eller kilometer de springer.
Den 7 april springer 163 000 barn Team Rynkeby Skolloppet till förmån för Barncancerfonden. För 6-åriga Linn Lejdemyr på Löttingelundsskolan i Täby är det speciellt. Hon springer för sin ”storasyster i himlen” som gick bort i cancer innan Linn föddes.

– Det är viktigt för Linn som aldrig fick träffa Irma att få vara med om det här, att få berätta historien vidare och att få vara med och påverka. Hon är väldigt glad för det. ”Jag ska springa jättemånga varv”, säger hon, berättar Linns mamma Tina Lejdemyr.

Även för henne är det en speciell känsla att vara med om loppet på Löttingelundsskolan. Det var där Irma gick i 6-årsverksamheten, precis som lillasyster Linn gör nu, när hon gick bort på julafton 2007.

”Man slutar aldrig hoppas”

– Irma var tre år när hon fick en elakartad hjärntumör. Hon genomgick alla operationer och behandlingar man kunde göra, men fick återfall efter återfall i flera år. När hon började i skolan såg det mörkt ut, men man slutar aldrig hoppas.

Under hösten 2007 hade Irma slutat med cellgifter, fått tillbaka håret, och mådde förhållandevis bra.

Kom inte tillbaka efter jullovet

– Den sista tiden skulle bli så normal som möjligt, även om alla visste att hon var sjuk. Skolan var väldigt bra på att göra små anpassningar som var avgörande för att hon skulle orka med, säger Tina.

Strax före jul blev Irma sjuk igen. och hon kom aldrig tillbaka till skolan efter jullovet. Även efter det fungerade stödet från Löttingelundsskolan väldigt bra, berättar Tina.

Klasskamraterna skrev brev

– De ryggade verkligen inte. Alla fick möjlighet prata om det och de ordnade en minnesplats där eleverna fick skriva brev till Irma och till oss i familjen som vi fick sedan. Det hjälpte Irmas klasskamrater att bearbeta det, och jag vet att hela klassen åkte till Irmas grav.

Tina har varit engagerad i Barncancerfonden och även startat samtalsgrupper för föräldrar som förlorat ett barn i cancer. I höstas gick hon med i Team Rynkeby Täby som är ett av mängder av cykelteam i Sverige och övriga Norden som cyklar till Paris i juli och med hjälp av sponsorer samlar in pengar till Barncancerfonden.

525 skolor med i Skolloppet

Team Rynkeby gör mycket annat också – bland annat Skolloppet som arrangeras den 7 april. Totalt är det 163 000 elever på 525 skolor i Norden som springer och samtidigt samlar in många miljoner till Barncancerfonden.

Tanken är att eleverna innan loppet ingår i mikrosponsorskap med familj, vänner och lokala företag där de uppmanas att skänka ett mindre belopp per varv eller kilometer som den enskilde eleven springer. Pengarna betalas in elektroniskt till Team Rynkeby Fonden som donerar dem oavkortat till Barncancerfonden.

Team Rynkeby Täby är med

Team Rynkeby Täby kommer att vara delaktiga på 13 skolor i Stockholmstrakten, varav fem ligger i Täby.

På Löttingelundsskolan ska Tina och hennes kompis Maria Dahlin, som hon lärde känna då Irma gick på skolan, vara med.

– Vi är där och hjälper till, hejar på barnen, delar ut diplom och juice, märker upp hur många varv barnen springer, säger Maria Dahlin.

– Nu har nästan tio år gått sedan Irma gick bort och jag har en liten Linn på samma skola. Det känns fint, säger Tina.

Fakta

Startade med elva cyklister

Team Rynkeby startades 2001 i Danmark då elva cyklister cyklade till Paris och skänkte 38 000 kronor till barncanceravdelningen på Odense Universitetshospital.

Därefter har det växt för varje år. I år cyklar 1 705 cyklister i 44 lag från sex länder till Paris. 2016 fick Team Rynkeby med hjälp av sponsorer in 84 miljoner kronor, varav 18,9 miljoner i Sverige.

I Sverige finns i dag 13 lag varav två – Team Rynkeby Stockholm och Team Rynkeby Täby – i Stockholmsområdet. Den som vill vara med i nästa års lag kan ansöka till en bit in i augusti.

Team Rynkeby Skolloppet startades 2015 och har även det vuxit snabbt. Antalet deltagande skolor femfaldigades från 2015 till 2016, då loppet samlade in över 23 miljoner kronor till Barncancerfonden.

I år har det vuxit med ytterligare 55 procent. Totalt deltar 163 000 elever på 525 skolor, varav 161 i Sverige, i årets lopp den 7 april.

Team Rynkeby Täby är delaktiga på 13 skolor: Löttingelundsskolan (Täby), Rydbo skola (Österåker), Skälbyskolan (Sollentuna), Vittra Brotorp (Sundbyberg), Källbrinksskolan (Huddinge), Ösbyskolan (Danderyd), Johannes Petri (Nacka), Campus Manila (Stockholm), Internationella Engelska skolan (Täby), Vallatorp (Täby), Täby Friskola (Täby), Milstensskolan (Täby) och Hagabergsskolan (Västerås).

Skolloppet handlar inte bara om att samla in pengar  till Barncancerfonden utan också om att öka medvetenheten hos elever om vad det innebär att vara delaktig i något större sammanhang, och vetskapen att de gör en stor skillnad för de drabbade barnen.