AIK:s lugn ska släcka DIF:s glöd i hett derby

Serkan Inan, AIK Basket
AIK:s Serkan Inan känner sig lugn inför matchen mot Djurgården i Brännkyrkahallen klockan 19 på fredag.
Det kryllar av derbyn i basketettan, men matchen på fredag sticker ut ur mängden. AIK möter Djurgården borta, i Brännkyrkahallen, och båda lagen är obesegrade.
– Ja, detta är det stora derbyt, säger AIK:s Serkan Inan.

Både AIK och Djurgården startade basketlag inför förra säsongen, och båda värvade snabbt ihop slagkraftiga lag som dominerade stort i division 2. Allra bäst gick det för AIK som vann alla sina 25 matcher, inklusive två triumfer mot Djurgården.

Nu spelar båda klubbarna i norra basketettan, men den högre nivån har inte fått segrarna att sina. Hittills har både Djurgården och AIK vunnit alla matcher, men på fredag kommer ett av segertågen definitivt att stoppas.

– Det är en speciell match, men vi försöker at inte hetsa upp oss. Djurgården ser starka ut och många säger att de har värvat för att kunna slå oss i år. De lär ha extra glöd eftersom vi vann båda matcherna i fjol, men jag tror att de kanske kommer att vara för taggade och att vi kan vinna genom att spela med ett större lugn, säger Serkan Inan.

Även om basketen är ny i tvillingklubbarna har matchen mellan de båda mångåriga rivalerna i fotboll och ishockey redan fått tung prestige, tycker Serkan Inan.

– Ja, intresset är väldigt stort från hela Basketsverige och både vi och Djurgården sålde slut på alla biljetter till matcherna förra säsongen.

Dock kommer AIK inte att ha något större publikstöd i Brännkyrka på fredag. Matchen är av säkerhetsskäl endast öppen för hemmafans.

– I basket kan man inte skilja supportrarna åt så som i hockey och fotboll, så det är en säkerhetsåtgärd. Men det är nästan extra roligt att vinna på bortaplan, inför deras publik. Och efter årsskiftet möter vi dem igen och då är det vi som har hemmaplan – med 2 000 AIK.are i Solnahallen, säger Serkan Inan.

Med förra säsongens 25 segrar och årets hittills åtta i basketettan är AIK uppe i 33 raka. Frågan är hur lång sviten kan bli.

– Vi ska så klart försöka hålla den så länge det går, men det är mest en kul grej. Vi är beredda att ta en förlust när den kommer och att då inte ta det som en käftsmäll utan studsa tillbaka och börja vinna igen direkt, säger Serkan Inan.

Men det ska inte ske på fredag?

– Nej, Djurgården är individuellt starka, men vi ska slå dem som ett lag. Vi känner stort lugn och fokus.