Slaget om Kista

På lördag klockan 16 drabbar de samman på Kvarnbacka bollplan. Shahin Shabanis Kista Galaxy FC och Dana Opreas Kista SC möts i premiären av norrfemman.
På lördag klockan 16 drabbar de samman på Kvarnbacka bollplan. Shahin Shabanis Kista Galaxy FC och Dana Opreas Kista SC möts i premiären av norrfemman.
Spansk tiki-taka mot brasiliansk samba. Hajpade Kista Galaxy anförda av AIK:s Henok Goitom mot division 5-veteranen Kista SC.

På lördag står slaget om Kista.

Norrfemman rivstartar med ett stekhett Järva-derby på Kvarnbacka bollplan i Husby. Direkt i premiären drabbar nykomlingen och serieraketen Kista Galaxy FC samman med etablerade Kista SC.

Lokaltidningen Mitt i tog ett snack med huvudrollsinnehavarna i respektive lag: Dana Oprea, 29, mittfältsgeneral i Kista SC, och mannen som ska stoppa honom – Shahin Shabani, 38, stenhård mittback i Kista Galaxy.

Ett par saker är de ense om. Det lär bli storpublik och det kommer att krigas på plan.

– Massor av prestige står på spel. Det gäller att vinna slaget om Kista, säger Shahin Shabani.

Brasiliansk samba står mot spansk tiki-taka.

Henok Goitom med ett proffsförflutet i spanska La Liga startade Kista Galaxy 2011 tillsammans med bland andra sin pappa Goitom Habtemariam.

Målet är inte att bli bäst i Sverige utan att spela fotboll som spanjorerna, snabbt och tekniskt.

– Henoks idé är att inte hålla i bollen så mycket. Det är mycket tiki-takaspel. Vi passar ganska mycket, säger Shahin Shabani.

Nötandet av spelsystemet har lett till att Kista Galaxy förlorat ganska många matcher under försäsongen. Lagom till seriepremiären börjar bitarna falla på plats.

Kista SC tränas i år av Brasilienfödde Rodrigo de Bessa Pinto, som förstärkt truppen med en handfull spelare med brasilianskt ursprung.

– Vi ska försöka spela sambafotboll. Sedan återstår det att se hur mycket samba det blir, haha. Det är många nya spelare och laget är inte samkört, säger Kista SC:s sportchef Ove Eriksson.

Spännande nyförvärv i Galaxy är 20-årige forwarden Alen Bektic och offensive mittfältaren Nahom Tesfaye, som båda har spelat högre upp i seriesystemet.

Så vem vinner slaget om Kista?

– Galaxy vinner, inget snack om saken. Vi har ett bättre lag och har tränat hårt under försäsongen, både kondition och styrka, vilket är ganska ovanligt på den här nivån, säger Shahin Shabani.

– Kista vinner, lätt. Jag har sett Galaxy träna, de hade lite för dåligt tempo. Dessutom är det första gången de kör i division 5. Det är lite tuffare motstånd och vi har spelat i femman i fyra fem år, säger Dana Oprea.

Fakta

Spanien vann VM med tiki-taka

Tiki-taka, tiqui-taca på spanska, är en spelstil i fotboll som kännetecknas av kortpassningar och rörelse, där stort bollinnehav eftersträvas.

Taktiken förknippas främst med La Liga-klubben FC Barcelona och det spanska landslaget.

Spanien vann VM 2010, EM 2008 och 2012, och FC Barcelona vann Champions League 2006, 2009 och 2011 med spelstilen.

Källa: Wikipedia