Slipar formen inför SM i bordshockey

Närmast kameran ska Olle Eriksson, till höger, försöka sig på en ”skyffel” – ett inspel från högerforwarden till centern – i en match mot Jerry Wikström.
Närmast kameran ska Olle Eriksson, till höger, försöka sig på en ”skyffel” – ett inspel från högerforwarden till centern – i en match mot Jerry Wikström.
Bordshockeyn har tappat till data- och tv-spel. Men entusiasterna i Björkhagen Rangers föredrar att spela ”på riktigt” och håller fast vid spakarna. Flera är landslagsmän och åker till EM i Riga i juni.

Ishockey-VM pågår i Globen. Mindre än två kilometer därifrån, i en liten kvarterslokal på Skanörvägen, spelar Tre Kronor mot Finland – på fyra bord samtidigt.

Olle Eriksson har fått ett friläge med sin center. För en spelare på amatörnivå är det knappt en målchans då målvakten täcker nästan hela mållinjen utmed isen. Men Olle Eriksson låter centern sparka till pucken åt vänster med skridskon och blixtsnabbt snurra runt och klappa till med ett forehandskott.

– En ”Lill-Stövel”. Det är bara en av många varianter, säger han.

Det går så fort att motståndarmålvakten har svårt att hinna med i förflyttningen. Särskilt då han inte vet om Olle ska göra ”Lill-Stöveln” eller ”Nacka”, den omvända finten då centern klackar pucken åt höger och får läge för en backhand.

Innan själva turneringen börjar går Jimmy Mårdell, högst rankad av alla i Björkhagen Rangers, runt med en pensel och oljar alla spakarna på de fyra spelen.

– Det är ett snabbt spel, men samtidigt taktiskt. Vi brukar marknadsföra det som ”schack i 110 kilometer i timmen”, säger Olle Eriksson.

Och lite marknadsföring kan behövas. Denna kväll har endast nio spelare kommit för att vara med i deltävlingen i Björkhagen Table Hockey League, BTHL.

Betydligt fler lär vara med nästa helg då SM avgörs i Skarpnäck. Då ställs spelarna från Björkhagen Rangers mot folk från andra bordshockeymetropoler som Umeå, Malmö och Norrköping.

Varje match pågår i fem minuter. Man får inte maska. En spelare får hålla i pucken i max fem sekunder, sedan måste man hitta på något konstruktivt.

När Olle Eriksson står över en omgång har han tid att visa ytterligare några konstruktiva varianter. ”Skyffeln” är när högerforwarden spelar in till centern som skjuter direkt.

– Det är den alla köksbordsmästare kör.

Ett misstag som många gör är att behålla vänsterhanden på målvaktsspaken.

– Det går ju inte. Det blir inte många kombinationer då, säger Olle Eriksson.

En stund senare är han i hetluften igen, i en toppmatch mot Jimmy Mårdell. När Olle får ett friläge med centern drar han reflexmässigt vänsterhanden bakom sargen för att skymma sin högerhand.

– Jag vill inte avslöja vad jag ska göra genom att visa mitt grepp.

– Men kollar du själv på motståndarens hand? Nej, för det hinner du inte, påpekar Jerry Wikström som nyligen värvats till Björkhagen Rangers från Team Arctic, en klubb från Observatorielunden.

– Men tänk på Borisov, en av de bästa ryssarna, säger Olle och skrattar. Han har alltid en matchtröja på sig som han drar ner för att täcka när han ska avsluta.

Om en månad kan han få möta Borisov. Då avgörs EM i Riga. Olle Eriksson är en av de uttagna och gör sin landslagsdebut. Det lär bli tufft. Sverige var starka på 80- och 90-talet, men i dag dominerar Ryssland, Finland och Lettland. Så nu är det hårdträning som gäller.

– Ja, jag har ökat dosen och kör lite varje dag. Det är bara att stå och nöta, nöta, nöta.

Fakta

Exempel på varianter

Lill-Stövel: Centern sparkar till pucken åt vänster för att skapa läge för forehandskott.

Nacka: Centern klackar pucken åt höger för att skapa läge för backhandskott.

Skyffel: Högerforward spelar in till centern som skjuter direkt.

Centrifug: Vänsterforward spelar in till centern som skjuter direkt.

Spjass: Centern petar till pucken med klubban och snurrar i samma rörelse runt och skjuter. En avancerad centerfint, inget för nybörjare.

Rockad: Ena backen spelar över till den andra som skjuter direkt.