ANNONS

Slopad nolltaxa kan knäcka klubbarna

Segeltorps IF tvingas till en kraftig höjning av medlemsavgifterna för att hantera den vuxentaxa som kommunen vill införa.
Segeltorps IF tvingas till en kraftig höjning av medlemsavgifterna för att hantera den vuxentaxa som kommunen vill införa.
Alla vuxna ska från årsskiftet betala för att nyttja Huddinges idrottsanläggningar. Föreningar riskerar upp till 70 000 kronor i ökade utgifter.

Det kommer att drabba dem som har det sämst ställt, även ungdomar, menar Mikael Johansson i Segeltorps IF.
ANNONS

Huddinge kommun vill ta bort nolltaxan för vuxna i förenings­livet. Alla över 21 år ska betala för att nyttja kommunens fotbollsplaner, sport- och ishallar. Om taxe­höjningen genomförs riskerar idrottsföreningar 10 000-tals kronor i ökade utgifter per år. Vuxentaxan föreslås införas successivt från årsskiftet.

Huddinges idrottsföreningar har fått tycka till om utredningen via en digital enkät. De flesta är kritiska.

”Det kommer sakta men säkert att strypa de flesta verksamheter för kommuninvånare med en ålder över 21”, menar en förening.

Fotbollsklubbarna Huddinge IF, Stuvsta IF, Skogås-Trångsunds FF och Segeltorps IF har skrivit ett gemensamt protestbrev till kommunen.

– Vi tycker att vi blir överkörda. Det är alldeles för kort framförhållning. Det finns inte en chans att vi hinner parera de här kostnadsökningarna till årsskiftet, säger Mikael Johansson, ordförande i Segeltorps IF.

Klubbarnas enda möjlighet är att höja medlemsavgifterna över lag.

– Vilket otvetydigt kommer att drabba de som har det sämst ställt, vilket även kommer att slå mot ungdomar, säger Mikael Johansson.

Ungdomsidrotten drabbas även på längre sikt om senioridrotten stryps.

– Många ungdomar slutar idrotta i 13–15-årsåldern, ännu fler kommer att göra det om de inte har vuxna idrottsmän och kvinnor på hemmaplan att se upp till, ­säger Mikael Johansson.

ANNONS

Det finns dock positiva röster. Idrottsföreningar ska ha likvärdiga villkor tycker en ridförening. ”Ridsporten har ingen nolltaxa. Det har vi aldrig haft, varför har andra idrotter det? Är det dess- utom vuxna utövare i nolltaxe- lokaler då är det verkligen på tiden att dom får börja betala”.

Enligt den expert som kommunen anlitat har de flesta svenska kommuner i dag vuxentaxor i sina idrottsanläggningar.

– Vi har en begränsad budget. Därför vill vi föra över resurser från vuxensidan till barn och ungdomar som vi prioriterar, säger Vibeke Bildt (FP) ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Införandet av vuxentaxa beräknas ge kommunen en årlig intäkt på 5 miljoner kronor brutto. Hälften av pengarna går till en höjning av det lokala aktivitetsstödet. Den andra hälften ska utredas för att eventuellt täcka driftskostnader för nya anläggningar.

Taxehöjningen kan innebära att idrottsföreningar tvingas lägga ner. Hur ser du på det?

– Vuxentaxan kommer även fortsättningsvis att vara subventionerad. Redan nu har vi satt ett maxtak på vissa avgifter. Föreningarna kommer även att kompenseras med en höjning av det lokala aktivitetsstödet med två kronor per aktivitet och deltagare. Vi vill ju inte att de ska dö. ­Huvudmålsättningen är att prioritera barn och ungdomar, säger Vibeke Bildt.

Fakta

Pengar ska frigöras till ungas idrott

Kommunen vill slopa 0-taxan för vuxna över 21 år i föreningslivet.

I stället införs en subventionerad vuxentaxa i idrottsanläggningarna successivt under 2016.

Syftet är att frigöra pengar från vuxenidrotten till den prioriterade barn- och ungdomsidrotten.

Föreningarna har möjlighet att tycka till via en digital enkät fram till den 10 september.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.