ANNONS

Jespers balanskonst ska leda till SM-guld

Jesper Johansson tränar inför SM på stenbumlingar i ett skogsområde vid Gladö kvarn.
Jesper Johansson tränar inför SM på stenbumlingar i ett skogsområde vid Gladö kvarn.
Jesper Johansson kämpar för att hantera det hala underlaget. Det är inte lätt att vara trialförare mitt i vintern.

Nu satsar 21-åringen på att sitta kvar på cykeln hela vägen och ta hem sin första SM-titel.
ANNONS

Det gäller att inte vara kinkig. Anders Johansson har ställt upp familjens skåpbil så att helljusen lyser upp en samling stenbumlingar. På en av stenarna har han placerat en strålkastare för att få extra ljus. Det är så här sonen Jesper Johanssons träningskvällar ser ut på vintrarna.

– Som ni ser är det svårt att få fäste i snön. Det gör att det är svårt att träna trial i Sverige, säger Anders.

Här i skogen, inte långt från Gladö kvarn i Huddinge, är det dessutom mer snö på marken än i stan. Jesper Johansson spinner loss med bakhjulet när han ska hoppa upp på en sten. Anders har åtminstone lyckats få stenarna snöfria genom att strö över salt.

På fredag kommer vädret inte att ställa till problem. Då avgörs SM i x-trial i en inomhushall i Östersund. Jesper finslipar formen på stenbumlingarna.

– Det är en helt annan grej att köra inomhus jämfört med utomhus. Det är mer extremt inomhus, säger han.

Jesper började köra trial redan som 6-åring. Det var inget svårt val. Både pappa och farfar körde trial och redan som knatte vann Jesper 80-kubiks-SM. Han har också vunnit ungdoms-SM och junior-SM.

Nu är han 21 år och har fortfarande inte vunnit senior-SM. I stället har Tiger MK:s stora hopp blivit tvåa de senaste två åren.

I oktober arrangerar klubben SM och Jesper hoppas ta hem titeln på hemmabanan. Men först väntar inomhus-SM som avgörs för andra gången. Förra året blev Jesper fyra.

– Det är jag inte helt nöjd med, det ska bli bättre den här gången. Den största skillnaden är att det är mer chansartat inomhus eftersom vi kör i färre sektioner. Men det är kul att köra båda varianterna, säger han.

ANNONS

Trial handlar om att köra en motorcykel utan sadel – förarna sitter aldrig ner – över olika hinder utan att sätta ner fötterna. Det finns en maxtid att hålla sig till. En viktig del av körningen består i det som sker dagen före – när förarna memorerar banan. Det är vid det tillfället som strategin läggs upp.

Under körningen har förarna en följeslagare som går bredvid och ger råd – likt en caddie i golf. I Jespers fall är det oftast pappan.

– Jespers styrka är hans envishet. Han är träningsvillig och man får ofta slita bort honom från träningarna. Svagheten är humöret men det har han blivit bättre på att hantera, säger Anders.

Fakta

SM sänds i SVT Play på fredag

Namn: Jesper Johansson.

Ålder: 21 år.

Bor: Hyresrätt på Drottninggatan.

Klubb: Tiger MK, Stockholmstraktens enda Trialklubb.

Yrke: Hissmontör och arbetar tillsammans med pappa Anders.

Aktuell: Ska denna vecka försöka ta hem inomhus-SM i x-trial i Östersund. Förutom trial blir det också skidskytte, curling, squash och en rad andra sporter under SM-veckan.

Följ Jesper: Semifinal och final av x-trial sänds i SVT Play/Mobil på fredag 19.30. Ett sammandrag av SM-veckan sänds på SVT Play/Mobil på söndag 17 och på SVT2 klockan 22.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.