Småbarnsmamma fick fart på laget

Linda Fellenius är spelande tränare och toppar interna poängligan i Vallentuna IBK som jagar uppflyttning i division 2.
Linda Fellenius är spelande tränare och toppar interna poängligan i Vallentuna IBK som jagar uppflyttning i division 2.
Dueller mellan Vallentuna och Väsby triggar – så även i damernas division 3-innebandy.

– Jag nästan drömmer om att AIK eller något annat lag tar poäng av Väsby, säger Linda Fellenius.

När Linda Fellenius i somras bestämde sig för att bli spelande tränare i moderklubben Vallentuna IBK anade hon inte svårigheten i att skapa ett sammansvetsat lag.

Inledningsvis var det svårt att domdera och stötta ett gäng Vallentuna- och Täbykompisar där några, likt hon själv, spelat på högre serienivå i Täby IS och Täby FC.

– I höstas saknade vi linjer i spelet och tro på oss själva. Det tog fyra, fem omgångar innan vi svetsats samman. Innan vi kom fram till gemensamma mål.

I tredje omgången föll laget mot Väsby. Den förlusten är å andra sidan VIBK:s enda, och i tolfte omgången tog man revansch och blev först lag att lugga Väsby på poäng, 6–3. Att två poäng skiljer tätduon beror på att Vallentuna har kryssat mot AIK.

Linda är 23-årig småbarnsmamma till Maximiliam, sju månader.

– Ändå så här vältränad, säger hon och garvar.

Hon är mammaledig och hinner fundera en del på hur hon ska få ut det bästa av laget.

– I dag tycker jag att vi är bäst i serien, då måste vi ha målet att vinna den.

För det krävs hjälp i återstående fyra omgångar. Av egen kraft kan Vallentuna inte smita förbi Väsby.

– Jag nästan drömmer om att AIK eller något annat lag tar poäng av Väsby. Att slå Väsby är alltid lika roligt. Just att slå klubbar i grannkommuner, som Åkersberga, Täby och Väsby är viktigt.

Väsby har toppat tabellen från första början.

– En ännu större anledning. När vi vann andra matchen fick vi beröm av Väsbys ledare på deras hemsida. Det var roligt att läsa.

Toppstriden står mellan Vallentuna och Väsby. Risken att AIK eller Centralvägen IBK nästlar sig in är minimal. I sämsta fall blir Vallentuna tvåa och får kvala. Beroende på utvecklingen i division 2 kan även andraplatsen innebära direktuppflyttning.

– Blir det kval ska vi klara det. På försäsongen besegrade vi några division 2-lag, så att kvala mot lag från tvåan ska inte skrämma oss. De sista månaderna har vi visat att vi är bra.

Hon får bifall av lagkompisarna som vill träna nu. I kväll utan pådrivning från klubbens juniorkillar, som de samtränar med en dag i veckan. Inte minst målvakten Sara Edström, 19, som då kan ta några pauser, uppskattar det.

– Det är tufft som ensam målvakt, säger hon i en vattenpaus.

– Vår andra målvakt, Josefine Wallin, har svårt att komma loss till träningar. Sara är nummer ett och bra, försäkrar optimistiska Linda Fellenius inför seriespurten.