Tuffa smällar i VM för syskonen från Rinkeby – men medaljer tog de ändå

Ronin Do
Felicia Demeter, 9, och Fernando Demeter, 13, med VM-medaljer om halsen.
Ronin Do
Lillasyster Felicia och storebror Fernando skadade sig båda inom loppet av tio minuter och fick sällskap av varandra i ambulansen.
Hemma i Sverige är det bara diplommatcher som gäller för Fernando och Felicia Demeter. Betydligt tuffare blev det när VM nyligen avgjordes i Carrera, Italien. Ändå kom syskonen från Rinkeby hem med en hel drös medaljer i bagaget.

– Många av matcherna var fullkontakt och även de som var lättkontakt var mycket hårdare än matcherna de är vana vid. De var beredda på det, men det blev ändå en liten chock för dem, säger Marina Demeter, barnens mamma som var med i Italien.

Totalt deltog över 5 000 tävlande i en rad olika kampsporter i VM. För Fernando Demeter, 13, gick det bäst i K1 kickboxning fullkontakt. Han slog ut en engelsman och en holländare på väg till finalen där en annan holländare stod som motståndare. Matchen var jämn, men precis före slutet tvingades Fernando kasta in handduken.

– Han hade fått en rejäl smäll på ena benet och fick ge upp när han var bara sekunder från guldet, säger Marina Demeter.

Knät var skadat och låret ordentligt svullet. Läkare bedömde att Fernando kanske måste opereras och han fick halta in i en ambulans. Innan den hann åka iväg till sjukhuset fick Fernando sällskap – av 9-åriga lillsyrran Felicia!

– Hon hade precis sett storebror skada sig när hon gick upp i ringen för att möta en erfaren engelsk tjej i K1 fullkontakt. Det var tufft och efter bara fem minuter blev hon också skadad, säger Marina Demeter.

Var det inte jobbigt för dig att se Fernando och Felicia skada sig?

– Jo, det var inte lätt. Det gör ont att se sina barn få ont. Det finns inte ord för det.

En tröst för Felicia var att hon tog silver i K1 och dessförinnan hade plockat silver även i muay thai och brons i ”kick in the ring”, lättkontakt.

Nu är syskonen hemma och Felicia åter i träning på klubben Ronin Do i Sundbyberg. Fernando vilar ännu efter sin skada och får börja träna lätt igen först i nästa vecka.

Trots Fernandos och Felicias skador har Marina Demeter inga planer på att hålla dem tillbaka från fullkontaktsmatcher i framtiden.

– Nej, de kommer att få fortsätta. Det är det de vill. Jag vet vad de kan och nu vet de bättre vad det handlar om till nästa gång. Båda har bestämt sig för att ta guld i VM nästa år, säger hon.