Snabbare för varje Vasalopp

Patrik Attemark åkte sitt första Vasalopp 1995. Sedan dess han har slaktat sitt personbästa på löpande band.
Patrik Attemark åkte sitt första Vasalopp 1995. Sedan dess han har slaktat sitt personbästa på löpande band.
Patrik Attemarks första Vasalopp handlade bara om att slå sin pappas tid. Nu gör han sitt 21:a lopp och hoppas åka bättre än någonsin.

– Målet är alltid topp 500, säger han.

Patrik Attemark pustar ut i den gassande morgonsolen på Hantverkargatan.

Han har sprungit de knappt elva kilometrarna från villan i Saltsjö-Duvnäs till kontoret på Kungsholmen på 49 minuter.

En stor del av träningen inför Vasaloppet gör han annars på rullskidor. Men aldrig till eller från jobbet.

– Jag tycker att det är för farligt – för mycket bilar. Jag kör hellre till Hellasgården och vidare mot Älta, där är fina cykelvägar. Eller i Saltsjöbaden.

Trots den snöfattiga Stockholms­vintern har han samlat på sig omkring 70 mil på skidor. Många av dem har han avverkat på konstsnön på Gärdet.

– Jag har också åkt på enkilometersspåret vid Rudan i Haninge. Då är det bara att bestämma en viss tid du ska åka och sedan träna på. Då handlar det bara om pannben och att få träningspassen gjorda.

Men han åker också till familjens lantställe vid Höga kusten där tillgången på natursnö är bättre. I onsdags åkte han dit för slipa formen inför Vasaloppet på söndag.

1995 åkte han Vasalopppet – i ”fäders spår för framtids segrar” – för första gången.

– Tanken var att jag skulle åka en gång för att slå min pappas tid, han åkte två lopp på 1980-talet. Han var en jätteduktig motionär och åkte på runt åtta timmar. Jag slog honom redan första året då jag åkte på sju timmar och femton minuter. Men han skojar och säger att det berodde på materialet.

I sitt premiärlopp nådde han placeringen 4 870. Därefter har han slaktat sitt personbästa på löpande band och klättrat i resultatlistorna. Som snabbast åkte han 2012 på 4.32,22. Men sin bästa placering, 339, nådde han ett år tidigare med ett drygt 20 minuter långsammare lopp.

– Tidigare försökte jag alltid slå mitt föregående års resultat. Jag åker alltid för att göra det men jag tittar inte så mycket på tiden längre för föret påverkar så mycket vilken sluttid du får.

Har du något placeringsmål?

– Grundmålet är alltid att komma topp 500, sedan tränar man ju alltid för att slå sin bästa placering. Men konkurrensen blir hårdare och hårdare och jag blir äldre och äldre.

Genom åren har han samlat på sig mängder av minnen. Han har till och med erbjudits 15 sekunder i rampljuset.

– En gång när jag kom in vid Smågan stod SVT-sporten där. Reportern frågade mig om jag hade några sekunder att svara på frågor. ”Nej”, sa jag och åkte vidare. Efteråt slog det mig att det var nog min enda chans att komma med i SVT-sporten.

Ångrar du dig?

– Då hade jag nog egentligen haft tid att stanna för jag jagade inte placeringar på samma sätt som jag gör nu. Men gjort är gjort, det är ändå ett roligt minne.

Tanken var att jag skulle åka en gång för att slå min pappas tid. Jag slog honom redan första året.Patrik Attemark

Fakta

Flerbarnsfar och vd

Namn: Patrik Attemark.

Ålder: 47 år.

Bor: Saltsjö-Duvnäs.

Familj: Fru Anna, 46, Elias, 18, Vera, 17, och Elsa, 12.

Yrke: Vd för Solhagagruppen, ett företag inom privat omsorg.

Klubb: Nacka Värmdö skidklubb.

Aktuell: Åker sitt 21:a Vasalopp på söndag.

Fakta

Patriks tips till Vasaloppsnybörjaren

1. Drick ordentligt. ”Drick åtminstone två koppar på varje station. Det gäller att få i sig vätska även om det känns bra i början.”

2. Dela upp loppet. ”Sikta hela tiden på att ta dig till nästa station: Smågan, Mångsbodarna, Risberg och så vidare.”

3. Njut. ”Mitt personliga motto är att det här ska gå bra. Försök njuta av loppet.”