Snabbast i Europa

Europas snabbaste pensionär tränar i Mörbybadet.
Europas snabbaste pensionär tränar i Mörbybadet.
Hon var snabb, talangfull och på landslagsnivå som ung. Nu är Danderydssimmaren Bitte Axling Europas snabbaste pensionär på 50 meter frisim.

Britt-Marie ”Bitte” Axling hade en kort första karriär i bassängen. Som 15-åring fick hon rådet att sluta på grund av återkommande ögonproblem i samband med bihåleinflammation. När hon senare ville börja igen hade kamratgänget splittrats och då fick det vara.

– Jag hann simma lagkapper i ungdomslandslaget, men slutade egentligen innan jag blev bra.

Det dröjde till i mitten av 1990-talet innan Bitte Axling återvände till simningen.

– Dessförinnan visste jag inte att Mastersimning (tävlingssimning för 25-plussare med klasser i femårsintervaller) existerade.

Med ett par Masters-SM i bagaget gjorde hon internationell debut i Prag 1997. Sedan dess har det blivit en hel del framgångar.

Senast i Eindhoven förra helgen då hon med tiden 33,91 tog guld på 50 frisim i åldersgruppen 65–69 år. Marginalen till tvåan blev nästan en halv sekund.

Hon säger att hon är snabb och aldrig har ”gillat att plåga sig som långdistansare”. Kanske är det en naturlig följd av att hon som ung i Djursholms simsektion fick grunderna i Vasabadet. En bassäng som även i dag är tolv meter lång.

– Vi blev jättebra på vändningar, säger hon och skrattar.

Maken, Olle Axling, ingick i kamratgänget som simmade i Djursholm i slutet av 1950-talet.

– Jag är glad att vi båda började simma igen efter 35 års uppehåll. Man mår mycket bättre. Simning är bra för hälsan, och socialt är masters­träningen härlig. Vi har jättetrevligt och många är målinriktade.

Hon uppskattar att cirka tio i Danderyd Sims mastersgrupp är tävlingsinriktade. Utöver Bitte tog även Maria Gustafsson EM-medaljer i Eindhoven, i klassen 45–49 år.

Det har dock sina avigsidor att bli tävlingsinriktad som äldre. Vid sidan av två organiserade masters- träningar i veckan tränar Bitte en del på egen hand, även på gym. Ibland tar det emot.

– Just nu känner jag för en längre paus. Det är både lustfyllt och tufft att hålla på. Tävlingar är alltid kul, träningarna tyngre. Kroppen säger ifrån. Tyvärr är det så, den blir inte yngre.

Inställningen är att ta tävlandet på skoj, men det kan vara svårt. När hon härom året var ett par tion­delar ifrån Europarekordet på 50 fritt kom hon på sig med att leta efter förklaringar.

– Trots att man intalar sig att resultat inte är viktigt. Det är svårt att förklara, säger Bitte.

Fakta

Har tagit VM-brons för Singapore

Namn: Britt-Marie ”Bitte” Axling.

Ålder: 67 år.

Bor: Djursholms-Ekeby.

Yrke: Pensionär men gör inhopp i Ekebyskolans 6-årsgrupp.

Klubb: Danderyds Sim.

Kuriosa: Bitte tog VM-brons på 50 fritt i Perth, Australien, 2008. I resultatlistan står det SIN som nationstillhörighet, efersom hon då bodde i Singapore.

Aktuell: Vann EM-guld på 50 frisim i Eindhoven och tog även silver på 50 ryggsim.