ANNONS

Sveriges snabbaste cyklister till Vallentuna

Stockholms CK
Pierre Moncorgé från Stockholm CK:s elitlag i ledningen i Fiskartorpets GP i maj.
Den 6 juni kommer cykeleliten till Vallentuna då Stockholms 4-dagars avslutas med Nationaldagslinjet, på samma bana som Markimlinjet tidigare har avgjorts.
ANNONS

– Det är ett nationellt lopp och vi följer internationella tävlingsregler. De snabbaste cyklisterna i Sverige kommer, plus några från andra länder, säger Maarit Nordmark, tävlingsledare för loppet som i år arrangeras av Stockholm CK för första gången.

Totalt 25 klasser ska avgöras, från pojkar och flickor 10–12 till damer 60 och herrar 75. Sammanlagt ser det ut att bli omkring 500 deltagare, berättar Maarit Nordmark.

50 trafikvakter

– Vi kommer att ha mc-ordonnans för att hålla ihop klungan men det blir en utmaning. I de mest populära klasserna blir det 100–150 cyklister. Vi kommer även att behöva ha 50 trafikvakter från klubben.

En övning i mindre skala genomförde Stockholms CK på tisdagen, den 23 maj, då klubben arrangerade Djursholms Slotts Grand Prix med 150 deltagare i ett varvlopp med en 1,3 kilometer lång bana. Då gick det väldigt bra, men Nationaldagsloppet har både fler deltagare och länge bana.

31 kilometer lång bana

– Den är 31 kilometer lång och cyklisterna kör två eller tre varv, säger Maarit Nordmark.

Start och mål sker vid Söderby Gård. Sekretariat och prisutdelning är vid Orkesta Bygdegård. Första start, herrar elit, går redan klockan 8 på morgonen.

Hög tid för anmälan

Sista dag för anmälan är den 30 maj, men chans till efteranmälan via mejl finns till den 3 juni.

Nationaldagslinjet Markim är det sista av fyra etapplopp i Stockholm 4-dagars, med sammandrag i tid i samtliga klasser. Dam- och herrelit tävlar dessutom om ledartröjor och prispengar. Arrangör är Stockholms Cykelförbund i samarbete med lokala cykelklubbar.

Sista av fyra etapplopp

Första loppet är Arlanda Testtrack Race den 3 juni, andra är Kringeltempot i Södertälje den 4 juni, tredje är Falkenloppet i Nynäshamn den 5 juni, och sist alltså Nationaldagslinjet Markim i Vallentuna den 6 juni.

ANNONS

– Precis som i Giro d’Italia är totalsegrarna de som avverkat de fyra etapperna på kortast möjliga tid. Tre av etapperna innehåller dessutom spurtpriser och bonussekunder till de tre första över mållinjen. Spektakulärt och roligt för både deltagare och publik, säger Oskar Ekman som är tävlingsledare för Stockholm 4-dagars.