Över stock och sten

Naturen i Nackareservatet är speciell med sina klipphällar inne i skogen – perfekt för mountainbike tycker Daniel Buckard.
Naturen i Nackareservatet är speciell med sina klipphällar inne i skogen – perfekt för mountainbike tycker Daniel Buckard.
Daniel Buckard är filmare och cykelbud i stan – men brinner mest för cykling i skogen. Nu har han dragit igång en mountainbikeskola vid Hellasgården, tillsammans med sin syster och svåger.

– Vi vill få cyklingen att växa. Det är en bra sport, både för miljön och hälsan, säger Daniel Buckard.

En stund senare ser det i och för sig direkt hälsovådligt ut när han tar sig nerför några branta klippor i skogen vid Källtorpsbadet. Men Daniel har full kontroll.

– Säkerhetsaspekten är en viktig del i våra kurser. I senaste Cykelvasan gick 15 nyckelben. Vi lär ut hur man kan minimera riskerna.

Mountainbikeskolans första kurs gick förra helgen. Många av de 14 deltagarna trodde innan att det bara var att trampa och bromsa, berättar Daniel.

– Men vi kan instruera i vilken position och viktfördelning som är bäst på cykeln, kurvtagning, bromsteknik, hur man bäst cyklar i uppförs- och nerförsbacke och hur man droppar, alltså när marken försvinner under cykeln, säger han.

Daniel och hans kompanjoner, hans syster Linda Buckard och hennes man Joakim Buckard, är med i cykelteamet Team Family som ställde upp med nästan 20 deltagare från tre av släktens generationer i senaste Cykelvasan.

Inför starten av mountainbikeskolan har de byggt en teknikbana vid Källtorps trädgård där kursdeltagarna får testa olika svårigheter. Men huvuddelen av kursen håller de i skogarna kring Hellasgården.

– Själv har jag kört här i tio år så jag kan varenda stig. Det är så otroligt bra cykling här eftersom så många rör sig i skogarna och skapar stigar. Och så är det så speciell natur med klipphällar i skogen som ger utmaningar och hinder.

Är det inte risk att ni krockar med de som är ute och vandrar?

– Nej, det är bra sikt för det mesta, och vi cyklar aldrig på löparspåren utan bara på stigarna i skogen. Nackareservatet är så stort. Det finns plats för alla.

Fakta

Snabbkurs i första hjälpen ingår

Mountainbikeskolan utgår från stugorna nedanför Hellasgårdens restaurang.

Det finns en- och tvådagarskurser och speciella tjejkurser.

Man vänder sig till både nybörjare och mer erfarna cyklister.

Cyklar finns att hyra.

Utöver cykelteknik och säkerhet får deltagarna lära sig att meka med sin cykel och lite första hjälpen.