Snart slipper friidrotten skämmas

Trollbäckens IP:s friidrottsarena ligger ännu så länge i träda. Under sommaren kommer den att renoveras för fem miljoner kronor.
Trollbäckens IP:s friidrottsarena ligger ännu så länge i träda. Under sommaren kommer den att renoveras för fem miljoner kronor.
Trollbäckens IP:s friidrottsarena är gammal och sliten.

I sommar sker en sedan länge efterlängtad ansiktslyftning som kostar fem miljoner kronor.

Än så länge håller sig friidrottarna inomhus. Det ligger lite snö på löparbanorna på Trollbäckens IP och en blek februarisols strålar orkar inte tränga igenom istäcket.

Till våren kommer det åter att sjuda av aktivitet när skolbarn och friidrottare från de två lokala klubbarna Hanvikens SK och Tyresö FK strömmar till.

Men när snön smält bort syns det ännu tydligare vilken nedgången och sliten friidrottsarena detta är.

– Ja, det är bara elände, säger Bernt Vestlund som är ordförande i Tyresö FK. När vi har tävlingar här är det nästan så man skäms. Löparbanorna är väldigt slitna. De är byggda i mitten av 1980-talet och har inte renoverats sedan dess. Banorna är så hårda att löparna riskerar benhinneinflammation.

Den lilla träläktaren är murken och åskådare med otur kan få stickor i rumpan. Gräs tränger fram i ansatsbanor vilket gör att friidrottare riskerar att snubbla och skada sig.

Men nu vädrar Bernt Vestlund och alla medlemmar i Tyresö FK och Hanvikens SK morgonluft. Det är klart att Trollbäckens IP ska renoveras. Arbetena inleds i slutet av juni och ska vara avslutade lagom till höstterminen börjar i augusti.

– Äntligen, utbrister Bernt Vestlund. Det här har jag längtat efter ända sedan jag kom in i friidrotten i Tyresö för 23 år sedan!

Kommunen har avsatt fem miljoner kronor för ombyggnaden av idrottsplatsen. En expert från friidrottsförbundet har anlitats för att planera om hela anläggningen.

– I och med att vi bygger under sommarlovet hoppas vi att friidrotten påverkas så lite som möjligt, säger Stefan Fridén, fritidskonsulent på Tyresö kommun. Friidrotten växer konstant i kommunen och vi är tvingade att göra något åt situationen.

Ombyggnaden gör att betydligt fler får plats att träna. I dagsläget finns bara fyra banor som sträcker sig runt hela arenan och sex banor på rakorna. Nu byggs det sex banor runt om. Omlagda längdhoppsgropar innebär att användandet kan öka kraftigt.

– Nu ligger längdhoppsgroparna precis bredvid varandra och ansatsen är för kort, säger Bernt Vestlund.

Ansatserna till stav- och länghopp ska också förbättras. Läktare ska placeras runt arenan. Trollbäckens IP får sektioner av metalläktaren på Tyresövallen som ändå ska bort när den nya ishallen byggs där.

När tävlingssäsongen startar igen i höst kan alltså hemmaklubbarna slippa skämmas och i stället vara stolta när gästerna anländer. I och med de nya löparbanorna kan större tävlingar arrangeras, exempelvis DM. Däremot kommer det inte att kunna genomföras stortävlingar som SM.

– Banornas kurvor är lite för snäva. Det diffar ungefär en till en och halv meter på 400-metersvarvet, säger Bernt Vestlund.

Fakta

Sex nya löparbanor

Trollbäckens IP:s friidrottsarena ska rustas upp för fem miljoner kronor.

Det planeras för sex nya löparbanor.

Längdhoppsgropar och ansatsbanor till stav- och höjdhopp ska också byggas. Nya läktare placeras ut runt arenan.

Arbetet ska inledas i slutet av juni och vara klart i augusti lagom till skolarnas hösttermin startar.