Han snickrade ihop klubbens första pingisbord

Lasse Naesström är grundare, ordförande och ungdomstränare i Rotebro BTK.
Lasse Naesström är grundare, ordförande och ungdomstränare i Rotebro BTK.
När Lasse Naesström startade Rotebro BTK gjorde han det bokstavligt talat från noll. Han snickrade själv ihop klubbens första pingisbord. 31 år senare är klubben stor och etablerad, men Lasse viger fortfarande sex sju dagar i veckan åt att träna ungdomar. Nu har han nominerats till utmärkelsen Mitt i:s Idrottshjälte.

– Åh, nej, jag har ju sagt ifrån till allt sådant där. Inte ska väl jag ha någon uppmärksamhet, säger Lasse när Lokaltidningen Mitt i ringer och berättar om nomineringen.

Halvt motvilligt går han ändå så småningom med på att låta sig intervjuas. Vi träffar honom på Hertig Karls skola där han, utöver sitt engagemang i själva bordtennisklubben, spelar pingis med fritidsbarnen varje onsdagseftermiddag.

Full av entusiasm

Han har precis rullat ut ett par pingisbord och dukat upp racketar och bollar när ett gäng lågstadieelever dyker upp i gamla Rotebrohallen. Full av entusiasm sätter han snabbt igång olika teknikövningar.

Utöver engagemanget i Rotebro BTK tränar Lasse Naesström pingis med fritidsbarn på Hertig Karls skola en gång i veckan.

– Jag är inte här för att få in fler spelare till klubben utan bara för att hjälpa till och lära ut lite pingis. Jag vill att de ska tycka att det är kul och att de ska kunna spela på utomhusborden på skolgården sedan, säger Lasse.

Nej, jaga in fler spelare till Rotebro BTK behöver han inte göra. Klubben har vuxit kraftigt de senaste åren.

”Det ringer och mejlar varje dag”

– Det har blivit så populärt med pingis i Sollentuna så det är inte klokt. Det ringer och mejlar varje dag, säger Lasse.

Men så har det inte alltid varit. Lasse spelade som ung i Norrvikens BTK, men klubben lades senare ner. I mitten av 1980-talet bestämde sig Lasse för att starta en pingisklubb för ungdomar i norra Sollentuna.

Äppelgröna pingisbord

– Då fanns ingenting. Jag snickrade ihop pingisbord och målade dem själv. Det blev lite fel färg, mer äppelgrön än den där fina mörka gröna som det ska vara, säger han och skrattar.

Han drog igång i Gillboskolans gymnastiksal, till en början med träningar på fredagar och lördagar. Verksamheten tog sig och började växa – och träningarna utökades till flera dagar i veckan.

”Nu ska man bara räcka till själv också”

– Jag förstår inte att man orkade. Och att min familj orkade! Men vi kämpade på, år efter år.

I många år var det svårt att få tider i kommunens hallar, men de senaste åren har det blivit bättre, berättar Lasse.

– Ja, nu ska man bara räcka till själv också.

Träning varje vardagskväll

I dag har Rotebro BTK träningar i Norra Strandskolan varje vardagskväll, och på helgerna är det ofta matcher. Lasse, klubbens grundare, ordförande och ungdomstränare, är så gott som alltid på plats.

– Ja, utom på onsdagar. Då spelar jag showdown, ett slags pingis för synskadade och blinda, i Beckomberga.

Hur kommer det sig att du lägger så mycket tid på pingisen och ungdomarna?

– Det är så supertrevliga ungdomar och föräldrar. Oj, oj, oj! Och så vill jag jobba för klubbens värderingar. Det ska vara helt fritt från droger, klotter och mobbning. Vi har ingen utslagning, ingen toppning. Kompisar som vill spela ihop får göra det även om laget skulle kunna bli bättre.

Klotterfritt i 30 år

Och värderingarna tycks ha fått genomslag.

– Ja, jag går alltid sist från hallen och kollar hur det ser ut. På alla dessa 30 år har jag aldrig sett något klotter – inte et blyertsstreck!

Med tiden har Rotebro BTK fått fram en hel del duktiga spelare och A-laget spelar i division 2, men det är inte huvudsaken förklarar Lasse.

”Vi satsar på bredden”

– Nej, vi är en ungdomsklubb och vi satsar på bredden.

 

Varje onsdag tränar Lasse Naesström pingis med fritidsbarnen på Hertig Karls skola.

Träningstimmen är över för fritidsbarnen i Hertig Karls skola. Lasse plockar ihop alla prylar och rullar tillbaka pingisborden.

– Sista gången för våren ska de få köra mot en robot. Det tycker de nog är väldigt kul, säger han förtjust.

Fakta

"Stort hjärta och tid för alla"

Namn: Lasse Naesström.

Ålder: 73 år.

Bor: Rotebro.

Familj: Fru och två vuxna barn.

Ronnie Larssons nominering av Lars Naesström till Mitt i:s Idrottshjälte: ”Lasse är unik med sitt sätt att vara. han har i klubben startat en atmosfär som är mycket inbjudande tack vare sitt sätt at vara, stort hjärta och tid för alla. Han leder klubben på heltid, ideellt som pensionär. Han är ordförande, tränare och coach och har genom sitt engagemang gjort att denna klubb nu är en av de största i Stockholm, och dessutom mycket framgångsrik på ungdomssidan.”

Fakta

Nominera din idrottshjälte

Vem tycker du är en riktig idrottshjälte? Hör av dig till oss och berätta!

Mejla till idrottshjalte@mitti.se och uppge namn, eventuell klubb och varför personen är värd utmärkelsen. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Mitt i:s sportredaktion­ kommer under våren att kontakta och skriva om flera­ av de idrottshjältar som ni läsare­ nominerar. Alla är ­också med och tävlar om utmärkelsen Stockholms idrottshjälte.

En jury kommer under våren 2017 att utse vem av alla nominerade som vinner utmärkelsen Stockholms idrottshjälte. Vinnaren får ett fint pris. Vi kommer även att lotta ut priser till er som nominerar idrottshjältar.

På vår hemsida hittar du artiklarna om idrottshjältarna.

I sociala medier märker vi inläggen med #idrottshjälte