Snookerhallen får stanna – och nu ska SM avgöras i Tureberg

Snooker 247 Turebergs allé i Sollentuna
Suleman spelade extremt mycket under gymnasiet. I dag blir det bara några timmar i veckan, trots att han har sin egen snookerhall.
För ett år sedan kom en ny sport till Sollentuna då Suleman Kukka Salam fick ett rivningskontrakt i en gammal yogastudio och öppnade Snooker 247.
Nu har han precis byggt ut och fått förlängt kontrakt i två år till. Och i morgon, den 7 september, avgörs dam-SM i Sulemans snookerhall i Tureberg.

– Det är en mansdominerad sport, oftast är det bara fem eller sex damer med i SM. Det är därför jag kan ha arrangemanget här, säger Suleman.

Han är själv snookerspelare sedan 14-årsåldern då hans kusin kom till Sverige från Pakistan.

Snooker 247 Turebergs allé i Sollentuna

Hallens namn, Snooker 247, är en lek med siffror, berättar Suleman. ”Vi har öppet dygnet runt, tjugofyra sju, och maxpoängen i en omgång i snooker är 147”, säger han. Foto: Åsa Sommarström

– Snooker är stort där. Min kusin var jätteduktig och tyckte att biljard var för lätt så vi började åka till Biljardpalatset på Kungsholmen där de hade snookerbord på den tiden, säger han.

Gjorde snabba framsteg

Och Suleman gjorde själv snabba framsteg. På bara ett år nådde han toppen i Sverige i sin ålder. I dag har han bland annat två JSM-guld och ett SM-silver på meritlistan.

– Jag spelade otroligt mycket ett tag, cirka 30 timmar i veckan under gymnasiet. Nu är jag glad om jag hinner spela några timmar i veckan.

Ingen lukrativ affär

Men kärleken till sporten består. Det var därför han öppnade snookerhallen i Tureberg. För någon vinstaffär är det inte.

– Nej, rent ekonomiskt är det inte försvarbart att ha en snookerhall. Borden är nästan dubbelt så stora som biljardbord och snookerspelare är inga höjdare på förtäring, säger Suleman.

”Jag tror att sporten överlever”

Därför har snookerborden blivit allt färre i Stockholm. På Biljardpalatset, där Suleman började spela, togs de sista borden bort för några år sedan – och Kungsholmens Biljardklubb har nu Snooker 247 som sin hemmahall. Utöver Sulemans hall finns bara en till snookerhall i hela Stockholm, den ligger på Söder och även den har minskat antalet bord.

– Snooker var nästan på väg att dö ut i Sverige. Men nu känns det som att en ny våg är på gång. Jag tror att sporten överlever, säger Suleman.

Hoppas kunna ha verksamhet för ensamkommande

Till det bidrar han själv med Snooker 247, som har öppet dygnet runt. På helgerna har han nybörjar- och juniorverksamhet.

– Det är många besökare från Iran, Pakistan och Afghanistan. Mycket unga killar, många är flyktingar tror jag, och jag hoppas på att få stöd för en juniorverksamhet för ensamkommande.

Snooker 247 Turebergs allé i Sollentuna

Lokalen på Turebergs allé är avlång och helt perfekt för en snookerhall då borden kan stå på rad. ”Jag var på Malta och spelade EM när jag såg annonsen om lokalen – jag kastade mig på telefonen direkt”, säger Suleman. Foto: Åsa Sommarström

”Fusk förekommer inte”

Snooker är en sport med extremt mycket taktik då det gäller att vid rätt tillfällen spela defensivt och ”gömma” den vita köbollen, ”lägga mask”, så att motståndaren inte kommer åt den utan gör en felstöt i nästa omgång, förklarar Suleman.

Snooker 247 Turebergs allé i Sollentuna

Blanka bollar glider extra bra på filten. På Snooker 247 finns en ”tvättmaskin” som polerar bollarna och talar om på kinesiska när de är redo för spel. Foto: Åsa Sommarström

– Dessutom är det en gentlemannasport. Det är inte som i fotboll med filmningar. Fusk förekommer inte i snooker. Och det är knäpptyst, inte som i biljard som är mer av en pubsport.

Hur fick du egentligen upp borden hit till andra våningen?

– Ha, ha, ett bord väger ett ton och monteras på plats. Under filten ligger fem stenblock. Vi var fyra personer som bar upp varje block, det var inte kul!

Välkommen på SM – om du är ljudlös

Dam-SM på lördag börjar klockan 11 och det är fri entré för publik.

– Snooker är ingen publiksport i Sverige, även om tittarsiffrorna på tv är bra. Men publiken är välkommen i morgon – bara man har mobilen på ljudlös och inte prasslar med chipspåsar, säger Suleman.

Fakta

Mer avancerat än vanlig biljard

Snooker är en avancerad form av biljard som uppfanns 1875 i Indien av överste sir Neville Francis Fitzgerald Chamberlain.

Med en vit boll ska du samla så mycket poäng som möjligt.

Man sätter varannan röd (15 st.) och varannan färgad boll (6 st). De färgade kulorna tas upp igen när man fått ner dem. Kulorna ger olika mycket poäng.

När de röda kulorna tar slut avslutas allt enligt ett speciellt system.

Det är mindre hål och ett större bord än i traditionell biljard.

Den som vinner flest omgångar (frames) tar hem matchen.