Snuvade på segern – men hoppet lever

Tumba fick Sollentuna på fall i absolut sista kvalomgången.
Tumba fick Sollentuna på fall i absolut sista kvalomgången.
Sollentuna HC hade en plats i hockeyettan i sin hand, men föll ihop och snuvades av Vallentuna på segern i kvalgruppen.

SHC:s öde vilar nu i Södertälje SK:s händer. Hänger SSK kvar i allsvenskan är Sollentuna nära division 1.

Sollentuna HC har haft en strålande säsong på flera plan. Från ökningen av medlemmar, framgångar på ungdoms- och juniornivå till A-lagets övertygande division 2- och kvalspel. Bara pricken över i uteblev. I kvalseriens sista omgång förlorade Sollentuna mot Tumba med 2–3. Samtidigt vann Vallentuna över Nynäshamn med 8–1 och smet förbi i tabellen.

Endast kvalgruppens segrare är garanterad plats i östra hockeyettan.

– Vår första period i Tumba kändes som en baksmälla efter det som hände mot VBK i näst sista omgången. Vi var klart bättre i andra och tredje perioden utan att få in pucken, säger tränaren Mikael Erdtman.

Förra måndagens gruppfinal, mellan Vallentuna och Sollentuna, kan vara vinterns bestående hockeydrama för de 600 åskådarna. När Sollentunas Stefan Söder med ett handledsskott skickade upp pucken i nätttaket innebar det 3–1-ledning och i det skedet var SHC i hockeyettan. Dock återstod drygt fyra minuter, men dittills hade hemmalaget haft jätteproblem att skapa bra avslut och tryck mot SHC-målet.

108 sekunder senare hade VBK:arnas desperation och Sollentunaspelarnas oro fått alla i ishallen att tappa hakan. Två täta VBK-mål gav 3–3. Och med två minuter kvar gjorde hemmalaget även 4–3.

I tabellen hade båda lagen just då 21 poäng och Sollentuna tio måls bättre målskillnad.

Trots möjligheter att, i jakten på kvittering och förlängning, ta ut målvakten för att få in en extra utespelare, avstod tränarduon Mikael Erdtman/Per Eklund.

– Vi ville hellre ha tio plusmål än åtta inför sista omgången, förklarade Erdtman.

Ett klokt och logiskt resonemang då.

Med facit i hand kan beslutet ifrågasättas.

– Visst. Vi hade kunnat kvittera och få till sudden death. Om vi sedan gjort ett segermål… Ja, då hade kvalet varit avgjort.

– Jag lider med killarna. Vi gör allt utom tillräckligt med mål mot Tumba, fortsätter Mikael Erdtman, som hyser gott hopp om att SHC ändå spelar i hockeyettan nästa säsong.

Genom åren har både ettan och tvåan i kvalet gått upp. Denna vinter avgör Södertälje SK om det blir så.

Skulle anrika SSK ramla ur allsvenskan tillhör klubben östra hockeyettan. Där finns sedan några veckor tio av de tolv lag som spelat där sedan i höstas. Vallentuna blev det elfte. Serien får endast innehålla tolv lag och i det, sett med SHC-ögon, värsta av scenarion kan förbundet stå med 13 lag som vill spela i östra hockeyettan.

– Innan kvalspelet var färdigt blev klubben tillfrågad om vi vill ha en plats i hockeyettan. Vilket vi vill. Vi får avvakta och se vad som händer. Vi hoppas på Södertälje, säger tränaren Mikael Erdtman.

– Oavsett hur det går för Södertälje tror jag inte att förbundet får ihop 48 lag till fyra division 1-serier. Jag tror att Sollentuna flyttas upp som tvåa och det är hela klubben värd, tillägger Mikael Erdtman.