ANNONS

Socialdemokraten som dominerar på tennisbanan

Freddie Lundqvist
Freddie i mörk tröja, med dubbelpartnern Jan Almqvist och finalmotståndarna i dubbeln.
Sollentuna TK:s Freddie Lundqvist – socialdemokratiskt oppositionsråd – skördade maximala framgångar när regionsmästerskapet i tennis avgjordes i Gustavsberg. Som ny i 60-årsklassen tog han hem tre guld av tre möjliga.
ANNONS

– Det började lite redan i höstas då jag vann en annan turnering, med lite lägre nivå. Då kände jag att ”wow, det håller på att lossna”. Tidigare har jag vunnit ett guld i RM, kanske två något år, men aldrig tre. Det är nog väldigt ovanligt, säger Freddie Lundqvist.

Guldbonanzan började med att Freddie vann i mixed tillsammans med Anette Hofvander som är uppvuxen i Törnskogen men numera spelar för Järfälla TK.

Singelmästare i kavaj

Därefter blev det guld även i herrdubbeln där Freddie spelade i par med Anders Almqvist från Lidingö. Finalen var jämn, men Freddie och Anders tog hem segern med klara siffror.

Slutligen blev det guld även i singel. Där blev Freddie mästare i kostym då hans motståndare Anders Almqvist – japp, Freddies dubbelpartner – tvingades kasta in handduken på grund av en sträckning i ena låret.

”Blev rätt mör”

Trots utebliven singelfinal blev det en hel del matcher för Freddie då han gick så långt i alla klasser.

– Ja, jag spelade nio matcher på sju dagar och blev rätt mör. Orken hanterade jag ganska bra, men mentalt var det tufft att spela så många matcher och ladda om på nytt dag efter dag, säger han.

Du var nyuppflyttad i 60-årsklassen, märktes det, gick det lätt då de flesta motståndarna var äldre?

– Det går i 5-årsintervaller och då märks inte så stor skillnad. Men visst, lite lättare är det kanske de två första åren i klassen jämfört med de två sista.

Freddie Lundqvist är uppvuxen vid Edsviken, ”en kraftig forehand” från tennisbanorna och satsade hårt på tennisen som junior och ung senior.

ANNONS

– Men jag kom inte vidare till nästa nivå. Talangen räckte inte för att nå nationella toppen eller proffsspel.

Drev egen tennisskola

Senare drev han en egen tennisskola i många år, men sedan 2005 är tennisen bara en fritidssysselsättning.

– Ja, då blev jag politiker på heltid, säger Freddie som är socialdemokratiskt oppositionsråd i Sollentuna.

Lite ovanligt med en socialdemokrat som spelar tennis och som varit egen företagare, eller?

– Tennisen har blivit bredare. Materiellt är den inte så dyr och fler hallar och föreningslivet har gjort att det inte bara är en rikemanssort i dag. Fast lite ovanlig är jag väl ändå. De flesta jag möter har nog helt andra ideologier de tror på. Men det har aldrig drabbat mig på tennisbanan. Ibland kan man diskutera politik, men jag har aldrig känt mig obekväm.

I mitten av februari är det dags för nästa mästerskap – veteran-SM som avgörs i Linköping.

– Det ser jag fram emot. Då är det tuffare, motståndare från hela landet, men de här tre gulden i RM har gett mig blodad tand, säger Freddie.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.