André från Söderhöjden proffs i division 1

André Nader
André Nader var bäste poängspelare i Karlbergs BK i fjol, och värvades av Oskarshamns AIK.
19-årige André Nader hade en explosionsartad utveckling i Karlbergs BK i division 2 i fjol. Nu har yttermittfältaren som inledde fotbollskarriären i FC Järfälla skrivit på för Oskarshamns AIK i division 1.

– All hård träning och allt hårt arbete gav resultat. Jag gav aldrig upp. Det visar att gör du en riktigt bra säsong så märker folk det, säger André Nader.

Han är uppvuxen i Jakobsberg, Söderhöjden, och började spela fotboll i FC Järfälla som liten knatte. 13 år gammal gick han till AIK och spelade med deras akademilag och utvecklingslaget. Efter två år återvände han till Järfälla, men nu till IFK Viksjö vars A-lag då spelade i division 3.

”Ville spela seniorfotboll tidigt”

– Jag tänkte på min utveckling och ville spela seniorfotboll tidigt. I Viksjö tränade jag med A-laget och spelade matcher med ungdomslaget, plus några med A-laget.

Nästa steg i karriären blev Sollentuna FK, då i division 2, där André återigen tränade med A-laget men men matchades i U17 och U19.

I början av 2016 bytte han klubb igen, till Karlbergs BK i division2. Första säsongen blev det mest inhopp i A-laget, men 2017 lossnade allt.

Målskytt mot AIK

– Det började redan på försäsongen. Vi vann mot AIK med 2–1 i en träningsmatch, och jag gjorde första målet. Det var en skön känsla. Jag hade spelat i deras ungdomslag och nu gjorde jag mål mot dem.

Framgångarna fortsatte när serien startade. André startade alla matcher och blev KB:s bäste poängspelare med sju mål och 13 framspelningar.

”Fullt fokus på fotbollen”

Det gav eko. En handfull klubbar högre upp i seriesystemet hörda av sig. Tre av dem var från Stockholm, men André valde ändå att skriva på för Oskarshamns AIK i division 1 södra.

– Det kändes bäst fotbollsmässigt, ett steg till upp i min fotbollskarriär. Och så har de Janne Stahre som tränare och han är känd för att lyckas ta fram bra spelare. Jag tyckte också att det var ett bra steg att flytta hemifrån och kunna lägga fullt fokus på fotbollen.

Så du får så pass i lön?

– Jag får så att jag klarar mig. Om jag vill jobba eller plugga så hjälper klubben till att ordna det men min plan är att bara koncentrera mig på fotbollen, åtminstone i början.

Fotbollsproffs alltså?

– Ja, det räknas som det, även om jag inte är där jag vill vara ännu.

Vart vill du?

– Jag vill utvecklas vidare och nå allra högsta nivå. Det är svårt, men allt går om man bara vill och är beredd att lägga ner hårt arbete, säger André.

Inbjuden av Benfica

Han har redan varit i en europeisk storklubb på kontinenten och känt sig för. I två omgångar har André bjudits in för träning med Benfica i Portugal.

– Det var när jag var 17 år. Jag fick erbjudande om att stanna, men då skulle jag ha fått spela i en farmarklubb. Jag tackade nej, men det var en kul upplevelse att vara där. Och de har fortfarande koll på min utvecklingskurva och vi har lite kontakt. Kanske åker jag dit igen.

”Bra nivå att utvecklas på”

Men nu är det alltså Oskarshamns AIK i division1 södra som gäller, en bra nivå att utvecklas på i dag, tror André.

– Ja, Oskarshamn är ett bra lag och serien är bra med många bra lag, till exempel Mjällby AIF och Åtvidaberg som var i Allsvenskan för inte så länge sedan, säger André.

Övertygade under provsel

Han har skrivit på ett 2-årskontrakt med Oskarshamns AIK och klubben har stora förhoppningar på honom.

– Det känns bra att få in en ung spelare med stor potential. André är duktig en mot en och är en bra avslutare. Han övertygade mycket under sitt provspel i november, säger Mikael Persson, sportchef i Oskarshamns AIK, till klubbens hemsida.