Sofia från Stora Essingen jagar plats i svenska truppen i Moskva

Sofia Reideborn, SDE Hockey
Sofia Reideborn från Stora Essingen vaktar målet i SDE Hockey. Storebrorsan Adam Reideborn spelar för Djurgården i SHL.
Nu gör Svenska Damhockeyligan uppehåll i två veckor. Men för Sofia Reideborn blir det ingen vila. Den 17-åriga målvaktstalangen från Stora Essingen är uttagen i damlandslagets U18 Elitcamp i Upplands Väsby 29 oktober–1 november.

– Jag har varit med i JVM två gånger och hoppas komma med igen, säger hon.

Nästa steg är att göra så bra ifrån sig att hon får åka med på fyrnationsturneringen (Ryssland, Finland och Tyskland är motståndare) i Moskva den 4–6 november. Förbundskaptenen Ylva Lindberg har kallat 34 spelare till Väsby, bara 22 får åka med till Moskva. Extra tufft är det för Sofia som är målvakt.

– Ja, fyra målvakter är kallade nu, två ska bort. Förbundskaptenen kommer att kolla väldigt mycket på vilka som känns stabilast, vilka av målvakterna som får henne att känns sig trygg, säger Sofia.

Hon började spela ishockey i AIK redan som 3-åring och spelade med killar ända upp i 16-årsåldern.

– Det var skitkul. Jag var som vem som helst i laget och jag fick jättebra träning, säger hon.

Under förra säsongen fick Sofia spela för AIK i Damhockeyligan, men i ett topplag var konkurrensen stundtals väl hård. Hon bytte till SDE inför den här säsongen, delvis för att få spela mer.

Första året med SDE har dock hittills varit motigt resultatmässigt. Laget ligger sist i serien efter en oavgjord match och 13 förluster inför kvällens match hemma mot nästjumbon Sundsvall Hockey. Även om det var väntat att man skulle få det tufft måste det väl vara jobbigt att bara förlora och förlora, eller?

– Nja, det går bättre och bättre för oss.

Som målvakt finns det dessutom en fördel i att möta övermäktigt motstånd.

– Då har jag mycket att göra, det är bra!

Klockan 19.30 i kväll, onsdag, är det nedsläpp i matchen mot Sundsvall Hockey i Enebybergs ishall.