Sofia jagar medalj i JEM och plats i VM

Sofia Linde tränar mycket teknik. ”Jag måste ju hålla i gång alla sju grenarna samtidigt.”
Sofia Linde tränar mycket teknik. ”Jag måste ju hålla i gång alla sju grenarna samtidigt.”
Mångkamparen Sofia Linde siktar på medalj på junior-EM i juli. Dessutom har hon redan klarat kvalgränsen till senior-VM i augusti.

– Jag får se om jag blir uttagen‚ det ser jag mer som bonus i så fall.

Förra året blev hon fyra på junior-VM, bara 28 poäng från bronsmedaljen. Tre centimeter högre i höjdhoppet hade räckt för medalj.

– Mitt årsbästa var mycket högre, så jag var besviken att det inte stämde när jag behövde det. Men det är så mångkamp fungerar.

I februari vann hon inomhus-SM och i mars fick hon chansen på inomhus-EM för seniorer efter att Sverigeettan Jessica Samuelsson lämnat återbud på grund av skada.

I stället för att bara se och lära knep hon femteplatsen – bara fyra poäng ifrån Carolina Klüfts svenska juniorrekord i femkamp.

Vid junior-EM i Italien i juli hoppas hon att ta ytterligare ett kliv.

– Det går inte att påverka andras resultat. Mitt mål är att förbereda mig så bra jag kan och hoppas på medalj, jag var ju så nära förra året.

Formen verkar det inte vara något fel på. Vid världens största mångkampsgala i Götzis, Österrike, i slutet av maj satte hon nytt personligt rekord i sjukamp. Samtidigt tangerade hon B-gränsen för senior-VM i Moskva i augusti.

– I och med att jag klarade kvalgränsen kan jag bli uttagen. Men det är upp till förbundskaptenen att bedöma om det är lämpligt. Blir jag uttagen ser jag det som en bonus.

Hur skulle det vara att vara med på ett senior-VM?

– Väldigt stort. Jag kommer ju inte att vara där för att prestera eller ta någon placering, bara njuta, se och lära. Det blir ungefär som på inomhus-EM – det är inte i de sammanhangen jag ska prestera än.

Det finns utrymme att putsa serien ytterligare. 13,24 i kula var 90 centimeter kortare än vid inomhus-EM i Göteborg. Även höjdhoppet trasslade – 1,72 var sex centimeter ifrån personbästat.

– Det var väldigt kallt och regnigt och svårt att hålla värmen under höjdhoppet. Jag är inte heller nöjd med insatsen i kula så de två grenarna hoppas jag kunna förbättra till junior-EM.

Slipar du några speciella detaljer inför mästerskapet?

– Jag tränar på som vanligt: löpning, styrka och väldigt mycket teknik. Jag måste ju hålla i gång alla sju grenar samtidigt, det är en av grejerna som är rolig med sjukamp.

I slutet av nästa vecka, fredag till söndag, väntar Europacupen i mångkamp i Nottwil, Schweiz.

– Det blir ett bra kvitto på var jag står, vad jag behöver jobba på och lägga fokus på inför junior-EM.

Vad har du för mål längre fram?

– Det är svårt att ha någon poängsumma eller liknande som mål. Jag hoppas slippa skador och känna att jag har gjort allt jag kan för att utvecklas så mycket som möjligt och se hur långt jag kan gå.

Drömmer du om OS?

– Det vore ju så klart en väldigt häftig upplevelse. Det är ju en dröm som nästan alla idrottare har – det vore coolt.

Fakta

Har två systrar och två bröder

Namn: Sofia Linde.

Ålder: 18 år.

Bor: Edsberg.

Familj: Mamma Susanne, Pappa Lars, syskonen Julia, 29, David 27, Carl, 25, Frida, 22, och Lovisa, 14.

Klubb: Täby IS.

Personligt rekord i sjukamp: 5 950 poäng.

Aktuell: Tävlar i junior-EM i mångkamp i Italien den 18–21 juli. Kan också bli aktuell för senior-VM i Moskva, 10–18 augusti.