Sofia körde ifrån alla konkurrenter

Sofia Lindgren har kört hem totalsegern i enduroserien Karlström cup.

Segermarginalen var stor och nästa år tänker hon utmana topp 15 i SM-serien.

36-åriga Sofia Lindgren från Vallentuna och Täby MK, har i år genomfört sin andra tävlingssäsong som enduroåkare. Detta trots att hon för några år sedan fick rådet att inte ägna sig åt tuffare fysisk ansträngning än vattengympa.

– Jag har blivit mycket tuffare, ber inte om ursäkt när jag vill köra förbi konkurrenter, säger hon.

Sofia var så överlägsen i de åtta deltävlingarna i Karlström cup att hon efter att ha räknat bort de två sämsta tävlingarna fick placeringsraden 1-1-1-1-1-2 och 357 av maximala 360 poäng. Värt att notera är att Sofia vann cupens andra deltävling trots att hon på sista varvet körde in i ett träd och fick hjälp att resa upp och kicka igång hojen.

Efteråt kom smärtan. Ett revben var knäckt och axeln illa tilltyglad, vilket kostade en månads läkning. Sofia Lindgren körde serien för att testa sin kapacitet och hade inga förhoppningar om att stå som slutsegrare.

I höst har hon även givit sig in bland Sveriges dam-elit och körde Botkyrkas SM-deltävling. Hon slutade 10:a. Kommande helg kör hon sista SM-deltävlingen, tillika final, i Bergby, Vendel.

– Känslan är att jag platsar på SM-nivå, säger Sofia. Det har gått snabbare framåt än jag själv kunde tro. Till nästa år ska jag byta hoj och siktar på att köra hela SM-serien. Det jag mest behöver träna är nerverna. SM innehåller så många fler moment, specialprov och annat. Det kräver fokus. Skakiga tävlingsnerver fungerar inte.

Ytterligare en sak hon vill fixa för att konkurrera i SM är att ha ett team runt sig. Medan elitåkarna har personer som servar hojen, langar fram dricka och käk är Sofia sin egen dräng.

– Det gör mig stark, men viss assistans är ändå nödvändigt, säger Sofia Lindgren.