Sofia Linde jagar VM-biljett i Estland

I fjol sprang Sofia Linde snabbare än en 16-årig svenska någonsin sprungit på 100 meter häck. Nu debuterar Täbytjejen i seniorlandslaget i mångkamp.

Täby Friidrotts mångkamps- talang Sofia Linde gör seniordebut i 3-nationskampen mot Estland och Finland i estländska Vijandi till helgen.

– Det känns väldigt stort att bli uttagen och få representera Sverige, säger 17-åringen.

Hon gjorde sig ett namn i friidrottsvärlden i fjol då hon blev nordisk ungdomsmästarinna i mångkamp, tog tre guld och ytterligare sex medaljer på Ungdoms-SM, slutade åtta på ungdoms-VM i mångkamp och sprang den snabbaste tid en 16-årig svenska någonsin sprungit på 100 meter häck.

Nu tar hon klivet upp på seniorlandslagsnivå i mångkamp.

– Hon ligger långt fram fastän hon bara är 17 år, säger förbundskaptenen Ulrik Mattisson.

Två grenar skiljer sig åt mellan ungdoms- och seniortävlingar.

Häckarna är högre och kulan väger fyra kilo i stället för tre. Men det är inga problem för Sofia Linde, som redan under inomhussäsongen tränat och tävlat på den högre nivån.

– Hennes styrka är psyket. Det finns de som är minst lika talangfulla men som inte pallar trycket när det väl gäller på tävling. Det gör Sofia. Jag är aldrig nervös när hon rivit två gånger och står inför sitt tredje höjdhopp, säger Ulrik Mattisson.

17-åringens personliga mål under 3-kampen är att kvala in till Junior-VM i Barcelona i sommar. Hon har redan klarat kvalgränsen på 100 meter häck, nu handlar det om mångkampen.

Förutsättningarna är goda eftersom hon gått framåt rejält i tidigare svagare grenar som stav och kula.

– Jag har inte riktigt fått ut min kapacitet och har lagt extra mycket fokus på att hitta känslan, framför allt i spjut, säger Sofia Linde.

Generellt har hon höjt såväl lägsta som högsta nivån jämfört med i fjol.

– I dagsläget känns det som att jag kommer att klara kvalgränsen till junior-VM. Men det gäller att allt ska gå rätt. Jag får inte misslyckas i någon gren, säger Sofia Linde.