Sofia Olofsson är ”Athlete of the year”

Sofia Olofsson
Sofia Olofsson med drottning Sirikits specialpokal som hon vann i Bangkok 2015.
2016 var en enda lång våg av framgång för thaiboxaren Sofia Olofsson. Nu har 27-åringen från Täby tilldelats utmärkelsen ”Athlete of the year” av International World Games. Det är första gången en svensk kampsportare får det prestigefyllda priset.

– Att vinna ”Athlete of the year” är så otroligt stort då det är hela världen som röstar, så vinner lilla jag från Sverige, säger Sofia Olofsson till Fighter Magazine.

Omröstningen skedde under januari och nominerade var 16 olika idrottare/idrottslag som ska delta i World Games i Wroclaw, Polen, i sommar. Flest röster fick alltså Sofia Olofsson.

– Jag har ju följt omröstningen lite grann vid sidan av och det såg bra ut länge men jag är lite av en pessimist och tänkte att ”vänta bara till slutet så kommer de andra lägga i en växel och gå om”, men så blev det inte.

Jagar femte raka SM-guldet

Under fjolåret vann Sofia Olofsson i tur och ordning SM, VM, en europeisk proffstitel och en världsmästartitel som proffs.

Nu väntar SM i Haninge 23–25 februari där Sofia ska försöka ta sitt femte raka SM-guld. Och i sommar är det alltså World games i Polen som gäller.

World Games går vart fjärde år och innehåller flera olika idrotter som knackar på dörren till OS. Thaiboxning är med för första gången och det kan ses som ett första steg mot att bli en olympisk gren.

Johan Risberg, styrelseordförande i Svenska Muaythaiförbundet, anser att betydelsen av Sofia Olofssons utmärkelse som ”Athlete of the year” är stor.

– Det är den största och förnämsta utmärkelse en svensk kampsportare har fått och det skickar starka signaler till idrottsvärlden att kampsport är stort och viktigt, säger han.

Kan vinna fler utmärkelser

Snart kan Sofia Olofsson, som tävlar för Odenplan Fightgym, vinna ännu fler utmärkelser. Nomineringarna för Kampsportgalan på Berns salonger den 25 mars offentliggjordes i förra veckan och Olofsson har chans att ta hem hela tre kategorier: Årets kampsportare, Årets mästarinna och Folkets pris.