SOK hotar att riva Fannys OS-biljett

Fanny Rask har drömt om OS-spel sedan hon var liten. De senaste fyra åren har hon jobbat stenhårt för att nå sitt mål.
Fanny Rask har drömt om OS-spel sedan hon var liten. De senaste fyra åren har hon jobbat stenhårt för att nå sitt mål.
I fyra år har AIK-forwarden Fanny Rask kämpat för att nå OS. Nu kan hon snava på mållinjen.

Svenska olympiska kommittén hotar att riva damkronornas OS-biljetter om laget inte visar bättre resultat.

Fanny Rask är lite trött.

Hon kom hem till sin lägenhet vid ettiden i morse efter borta­matchen i Gävle mot Brynäs.

Drygt fyra timmar senare ringde väckarklockan.

– Jag jobbar i en butik i gallerian och måste ta tunnelbanan klockan sex. Det händer att det blir så där, den här veckan jobbar jag fyra dagar, någon vecka jobbar jag bara två. Jag måste ju få pengar någonstans ifrån.

Som landslagsspelare får hon ett ”litet bidrag” från Svenska olympiska kommittén. Men trots att hon spelar i svenska mästerlaget är det inte tal om spelarlön. I stället AIK-damerna betala 3 500 kronor i en årsavgift.

– Tidigare har avgiften varit på 5 000 kronor men i år har vi kunnat sänka den på grund av fler sponsorer.

Hennes lillebror Victor Rask, 20, är betydligt längre ifrån en OS-plats men har ändå bättre förutsättningar att utöva sin sport.

Han tog VM-guld med juniorkronorna förra året och spelar numera i Charlotte Checkers i AHL.

– Vi tränar ju lika mycket men när jag åker till jobbet kan han gå på stan och ta en fika eller vara hemma och kolla på film och hänga med kompisar. Vi är ju vana vid det men man märker på vissa träningar att många har jobbat mycket och att det är lite dåligt fokus. Men man gör sitt bästa ändå. Det är ju tråkigt – vi får ju inte samma förutsättningar att vara professionella idrottare och ishockeyspelare. Som herrhockeyn ser ut får ju spelarna en ärlig chans men vi kan inte satsa fullt ut på samma sätt. Vi måste jobba för att få det att gå runt.

Målet är att i slutet av säsongen försvara vårens SM-guld. Men redan till helgen väntar andra utmaningar. Då spelar AIK Europacupspel i Finland. Förhoppningen är att ta sig till finalspelet som avgörs i mars.

– Vi vill absolut ha guld, säger Fanny Rask.

Den gångna säsongen har hon spelat regelbundet med damkronorna. Drömmen om OS i Sotji är snart bara två månader bort. Men efter Sveriges 0–10-förlust mot USA i början av november har Svenska olympiska kommittén börjat knorra.

Sverige har halkat ner till sjätte plats på världsrankningen. Närmast väntar en fyranationsturnering i Örebro den 13–15 december. SOK vill se bättre resultat och ger klartecken först den 19 december om laget får åka till Ryssland.

– OS har varit en dröm sedan jag var liten och de senaste fyra åren har jag jobbat stenhårt för att ta en plats i landslaget. Nu vill jag så klart att drömmen ska gå i uppfyllelse. Det skulle vara ett oerhört nederlag för damhockeyn om de inte skulle skicka oss eftersom många yngre ser OS som ett stort mål. Vi behöver stora turneringar så att folk får upp ögonen för sporten. Målet är medalj, säger Fanny Rask.

Fakta

Kopplar av med att shoppa

Namn: Fanny Rask.

Ålder: 22 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Mamma och pappa i Leksand och lillebror Victor Rask, 20 i USA.

Intresse: ”Jag gillar att shoppa, det är min avslappning.”

Aktuell: Spelar med AIK i omgång 2 av Europacupen i Lohja, Finland, den 6-8 december. Spelar fyrnationsturnering i Örebro den 13-15 december med damkronorna.