ANNONS

Sollentuna satsar på golf och bowling som rehab

handikappbowling
Den 23 mars blir det informationsmöte och bowlingspel på Sollentuna Bowlinghall. Foto: Swebowl.se
Svenska Golfförbundet och Svenska Bowlingförbundet ökar fokus på breddidrott för personer med fysisk funktionsnedsättning. Nu startar verksamhet på Sollentuna Golfklubb och Sollentuna Bowling.
ANNONS

– Först görs övningar på individnivå för att öka balans, koordination och motorik, för att sedan träna på de specifika rörelsemönstren för bowling och golf. Självklart kommer det också finnas tid att umgås med övriga deltagare och få chansen att hitta nya kompisar, säger Michael Burman, paragolfansvarig på Sollentuna GK.

Gunnar Wanneberg slår bunkerslag vid Swedish Open for Disabled 2018 på Lindö Golf.

Gunnar Wanneberg slår bunkerslag vid Swedish Open for Disabled 2018 på Lindö Golf. Foto: Susanne Persson

Initiativet heter ”Ja! Tillsammans för ökad livskvalitet” och syftet är att inkludera golf och bowling i rehabiliteringsprocessen.

20 tillfällen 2020

Med start i vår ska personer med fysisk funktionsnedsättning från 16 år och uppåt erbjudas året runt-verksamhet tillsammans med sina familjer till en låg deltagaravgift.

I Sollentuna kommer cirka 20 tillfällen att anordnas i år, där deltagarna får möjlighet att komma igång med golf och bowling. Träningen hålls av utbildade ledare och tränare på Sollentuna Bowling respektive Sollentuna Golfklubb och den kommer att vara tydlig, flexibel och individanpassad.

750 kronor för hela året

Projektet har fått pengar ur Framåtfonden. Tack vare bidraget är kostnaden endast 750 kronor per person för alla tillfällen.

– Vi är övertygade om att idrotten både kommer att förbättra personers rörelseförmåga och deras möjlighet att komma in ett socialt sammanhang som är centralt för att må bra, säger Tobias Karlsson på Sollentuna Bowling.

ANNONS

Startar den 23 mars

Projektet startar med informationsmöte och bowlingspel den 23 mars på Sollentuna Bowling. Där finns representanter från båda arrangörsklubbarna för att berätta om upplägget. Anmälan och mer information finns här.

Handikappgolf

Lena Sulkanen, generalsekreterare på Svenska Bowlingförbundet, ser fram emot att komma igång med ”Ja! Tillsammans för ökad livskvalitet”. Foto: Swebowl.se

– Det här ska bli spännande och roligt att arbeta med. Vi har många fina exempel från tidigare personers livssituation som har fått och återvunnit glädjen att idrotta igen, säger Lena Sulkanen, generalsekreterare på Svenska Bowlingförbundet.

”Bra i rehabiliteringssyfte”

Bowling och golf fungerar utmärkt även för den som är rullstolsburen, amputerad, kortväxt eller har fått stroke eller Parkinson – och för de som har haft en funktionsnedsättning hela livet lika väl som för de som nyligen har råkat ut för en sjukdom eller olycka.

Alla, oavsett situation och fysisk förutsättning, kan få hjälp av golfen och bowlingen med rehabilitering.

handigolf

I maj, juni, augusti och september är det golfträning med Sollentuna GK. Foto: Susanne Persson

– Golf är en lågintensiv idrott och därför bra i rehabiliteringssyfte. På ett lustfyllt sätt tränar du upp motorik, koordination och balans i ett socialt sammanhang, säger Sten Forsberg, förbundsläkare i Golfförbundet.

Fakta

Premiär med bowling 23 mars

Den 23 mars är det informationsmöte och bowling på Sollentuna Bowlinghall, Stubbhagsvägen 2, klockan 18–19.

Bowlingträning blir det sedan nio måndagar klockan 18–19 i bowlinghallen: 20 april, 7 september, 21 september, 5 oktober, 19 oktober, 2 november, 16 november, 30 november och 14 december.

Golfträningen sker på Sollentuna Golfklubb, Hedemoravägen, tio tisdagar klockan 18–19 under 2020: 12 maj, 19 maj, 26 maj, 2 juni, 9 juni, 15 augusti, 18 augusti, 25 augusti, 1 september, 8 september och 15 september.

Fakta

Framåtfonden finansierar

Framåtfonden är en del av projektet Framåt för fler i rörelse, initierat av Svenska Spel och Riksidrottsförbundet,med målsättningen att förbättra folkhälsan.

Svenska Golfförbundet och Svenska Bowlingförbundet har tilldelats 550 000 kronor från Framåtfonden för projektet ”Ja! Tillsammans för ökad livskvalitet”.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.