Sollentuna vill bli en sensation i slutspelet

Sollentuna Volleyboll
Sollentunas herrlag blir bättre år för år och slutar sannolikt femma i Elitserien i år.
På lördag spelar Sollentuna Volleyboll, både herrarna och damerna, säsongens sista seriematch hemma i Arena Satelliten. Båda lagen är klara för slutspelet, som inleds nästa helg. Och där hoppas klubbens ordförande på skrällar.

– Ja, när det gäller herrarna gissar jag att vi får möta Örkelljunga och dem spelade vi skiten ur senast vi möttes, så visst kan vi drömma om semifinal. För damerna kommer det att bli tuffare. Men jag är urbota optimist. Vem fan vet! säger Henrik Blomgren.

Herrlaget kommer ligger femma inför sista omgången då man tar emot nästjumbon Tierp i Arena Satelliten klockan 14.30 på lördag. Med stor sannolik vinner de matchen och slutar femma.

– Det är lite bättre än i fjol, och i fjol gick det lite bättre än året innan. Vi bygger oss uppåt hack efter hack, säger Henrik Blomgren.

Sollentuna Volleyboll

Damlaget har genomgått en generationsväxling och hamnar i botten av serien, men i slutspelet finns chansen att skrälla. Foto: Sollentuna Volleyboll

Damlaget har haft det lite jobbigare, delvis på grund av en generationsväxling, och är sjua i Elitserien inför avslutningen mot Lindesberg hemma klockan 17.30 på lördag.

Bygger långsiktigt

Samtidigt bygger Sollentuna Volleyboll långsiktigt, betonar Henrik Blomgren.

– Vi håller på med en grej i vår klubb som är rätt ovanlig, eller snarare unik i Idrottssverige. Vårt mål är att ta dubbla SM-guld – och vi ska göra det med enbart egna spelare. Jag menar alltså Sollentunabor som har spelat hos oss sedan de var små. Vi har idén och jag är helt övertygad om att vi kommer att klara det, kanske inte inom fem år men inom tio. Garanterat.

Att vinna SM-guld är inte svårt, menar Henrik Blomgren. Det är bara att flytta pengar från ena laget till det andra och satsa allt där, och köpa in utländska spelare.

Stark lokal förankring

– Men vi väljer en annan väg, en egen utvecklingsresa. Vi är Sveriges äldsta klubb och vår förankring i Sollentuna är extremt stark. Därför är det möjligt att ha idén om dubbla SM-guld med enbart egna produkter.

Utöver den sportsliga visionen finns en till målsättning.

– Vi vill att volleybollen ska vara en motor för något mycket större – för spelarnas jobb, karriär, familj, allt. Att bygga detta från noll skulle vara helt omöjligt, men vi kan lyckas för vi har traditionen, säger Henrik Blomgren.

Sollentuna Volleyboll

Klubbens vision är att volleybollen ska vara en motor för spelarnas utveckling även utanför det rent sportsliga. Foto: Sollentuna Volleyboll

På söndag får de fyra första lagen i Elitserien i tur och ordning välja kvartsfinalmotstånd bland lagen som placerat sig femma till åtta.

Blomgren räknar alltså med att Sollentunas herrar ”väljs” sist och därmed får ta sig an Örkelljunga som redan är klar seriefyra.

Slutspelsstart nästa helg

Damernas motstånd är svårare att sia om. Klart är att det blir något av de fyra topplagen Engelholm, Hylte/Halmstad, Örebro eller Lindesberg.

Kvartsfinalsserierna avgörs i bäst av fem och inleds redan på lördag eller söndag nästa helg, den 18–19 mars.