Sollentuna FK:s Spring för Livet slår rekord

Spring för Livet, Sollentuna FK, Nicholas Roman
Förra året sprang 285 spelare i Sollentuna FK totalt över 200 runt Sollentunavallen.
Spring för Livet, Sollentuna FK, Nicholas Roman
Nicholas Roman från Sollentuna FK:s P04 Vallen Nord drog igång Spring för Livet 2015.
Spring för Livet, Sollentuna FK, Nicholas Roman
Från starten med ett lag 2015 växte Spring för Livet till 2016. I år är 21 lag inbjudna.
Spring för Livet, Sollentuna FK, Nicholas Roman
Nicholas Roman hoppas att årets Spring för Livet ska ge cirka 200 000 kronor till Friends.
Spring för Livet började i liten skala 2015. Sedan dess har det exploderat. Den 22 april springer cirka 600 killar och tjejer från Sollentuna FK mer än 4 500 kilometer på Sollentunavallen – och siktar på att samla in omkring 200 000 kronor till Friends.

– Det roliga är att det växer för varje år, säger Nicholas Roman, initiativtagare till Spring för Livet och lagledare i Sollentuna FK:s P04 Vallen Nord.

Första året var det bara de 18 killarna i laget som deltog i välgörenhetseventet och sprang så många varv de mäktade med under en timme på Sollentunavallen. De sprang in ett stort bidrag till sin klubbkassa, men det var inte det största i killarnas ögon.

285 barn sprang i fjol

– Det som de pratade om hela året sedan var de 18 000 kronor som de kunde skänka till Barncancerfonden, säger Nicholas Roman.

2016 växte Spring för Livet då fler lag i Sollentuna FK bjöds in. 285 barn sprang 2 299 kilometer – motsvarande sträckan från Sollentuna till Barcelona – och 132 000 kronor samlades in till Barncancerfonden.

Ännu större i år

– Ingen av oss ledare, föräldrar eller sponsorer hade kunnat drömma om att flera av spelarna som 11–12 åringar skulle springa över en mil på en timme på en 400-meters bana. Det fälldes en och en annan stolt tår under dagen, säger Nicholas Roman.

I år utökas eventet ännu mer då man har bjudit in 21 andra pojk- och flicklag inom Sollentuna FK, från 03:or till 07:or, att delta. Totalt kan så många som 600 barn springa under sex timmar, klockan 12–18, på Sollentunavallen.

I stället för salami

Varje lag får en timme på sig att springa så många varv de orkar på 400-metersbanan. För varje varv får de in en summa pengar som deras sponsorer har gått in med. Summan kan alltså bli hur stor som helst beroende på hur många sponsorer barnet ordnat och på hur många varv man springer.

– De som sponsrar Spring för Livet är rent krasst samma personer som spelarna annars hade försökt sälja korv, tulpaner eller polkagrisar till. Vi tyckte detta sätt var betydligt mer relevant och meningsfullt på alla plan, säger Nicholas Roman.

Friends är på plats

Av alla bidrag som laget springer in skänks 20 procent i år till Friends, som kommer att vara på plats under dagen och utbilda och informera.

– Det känns väldigt relevant i år att samarbeta med Friends. Det är nog tyvärr så att många duktiga killar och tjejer slutar med fotboll för att de känner sig utanför gruppen. Det vill vi hjälpa till att motverka.

Alla är välkomna att besöka Spring för Livet och heja på spelarna som springer. Det kommer att finnas både mat och dryck att köpa. Nytt för i år är att det blir en eventyta där man kan prova på bubble ball och segway, bland annat.

Och kanske Thomas Ravelli

Spelare från de stora fotbollsklubbarnas A-lag har bjudits in och några har redan tackat ja, berättar Nicholas Roman. Dessutom går bröderna Thomas och Andreas Ravelli in som sponsorer, och åtminstone Andreas kommer att vara på plats.

– Vi hoppas så klart att Thomas också kan komma. För barnen kanske det inte är så stort, men för alla oss föräldrar! En VM-hjälte från 1994, det vore så ballt! Kom ner och kolla den 22 april – Thomas Ravelli kanske är där! säger Nicholas Roman.