Sollentunas akrobater tar över Häggvikshallen

Sofia Ollesdotter och Tony Friede i Sollentuna intarnational schools gymnastiksal.
Sofia Ollesdotter och Tony Friede i Sollentuna intarnational schools gymnastiksal.
Nästa helg blir det akrobatik på hög nivå i Häggvikshallen. Då är Sollentunaföreningen United Movement värd för andra upplagan av Swedish Acrobatics Convention, med mängder av workshops fredag–söndag och en stor show på lördagskvällen.

– Då kommer riktiga artister, sådana som jobbar med det här. Men det blir också en öppen scen. Där uppmuntrar vi alla att gå upp och visa – ”det här har jag lärt mig här på konventet”, säger Sofia Ollesdotter.

Hon tränar själv både akrobatik och cheerleading, och är suppleant i styrelsen i United Movement som startade med cheerleading 2013.

Youtube inspirerar

– Det var en familj som skjutsade sina barn runt till olika klubbar i andra kommuner, tills de i stället startade en egen klubb här i Sollentuna. Sedan dess har klubben vuxit jättemycket, och parkour och akrobatik har tillkommit, säger Sofia Ollesdotter.

Sollentuna-föreningen United Movement (akrobatik) tränar. Arrangerar stort akrobatikkonvent i Sollentuna 10-12 november. David Bruhn lyfter Sanna Andersson Foto: Pekka Pääkkö

David Bruhn lyfter Sanna Andersson på en arm. Foto: Pekka Pääkkö

Den här onsdagskvällen är det akrobatik som står på programmet i Sollentuna international schools gympasal. Medlemmarna värmer upp en stund innan de börjar träna, de flesta i parkonstellationer, till synes ganska ostrukturerat.

– Vi har inte riktigt någon tränare. Vi använder Youtube som inspiration, säger Sofia Ollesdotter.

Alla får prova i parken

Uppenbarligen en bra källa. Ganska snart kommer gänget i gång med allt mer hisnande konster. Några kör acroyoga – ett slags blandning av akrobatik, yoga och thaimassage – medan andra tränar mer klassisk akrobatik.

Sollentuna-föreningen United Movement (akrobatik)

David Bruhn, Sanna Andersson som gör en volt, och  Emil Larsson. Foto: Pekka Pääkkö

– Vi tränar här på höst, vinter och vår. På somrarna är vi i parker inne i stan, oftast i Rålambshovsparken eller Tanto, säger Sofia Ollesdotter.

– Där bjuder vi in alla som kommer förbi att prova på. Det är jätteroligt, säger Tony Friede.

Men behövs det verkligen inga förkunskaper, att man är gammal gymnast eller så?

– Nej, man kan börja med enkla grejer. Alla har säkert provat att lyfta upp sina barn i luften på fotsulorna när man ligger som ett L, med ryggen mot golvet. Det brukar funka med de flesta, jag har gjort det med en gammelmormor, säger Tony Friede.

Flygande reporter

Han undrar om jag vill testa att flyga i luften på hans armar. Jag tvekar.

– Det är inte svårt. Har du sett ”Dirty dancing”?

Några sekunder senare tar jag ett lätt skutt, lyfts upp i luften, och ligger där som ett flygplan.

United Movement Sollentuna Akrobatik

Tony Friede bär Lokaltidningen Mitt i:s reporter på sina armar. Foto: Sofia Ollesdotter

– Du ser! Det handlar mycket om tillit, både till sig själv och andra. Det roliga med akrobatik är att många grejer som ser svåra ut är ganska lätta medan sådant som ser lätt ut kan vara jättesvårt, säger Tony Friede.

Sollentuna tog stafettpinnen

I december i fjol arrangerades Swedish Acrobatics Convention för första gången, då i Uppsala. Akrobaterna från United Movement var med, och lovade att ta över stafettpinnen.

Sollentuna-föreningen United Movement

Sofia Ollesdotter visar upp tröjan med loggan för Swedish Acrobatics Convention 2017 – The Return. Foto: Pekka Pääkkö

– Vi ville att det skulle bli av igen. Nu kallar vi det ”The Return” och har gjort lite zombie-stuk på loggan, säger Sofia Ollesdotter och visar upp sin tröja.

Hallen fylls till bristningsgränsen

Det kommer akrobater från hela Norden och även från kontinenten för att hålla i och delta i workshops nästa helg. Och så blir det alltså en stor show på lördagen, den 11 november.

Sollentuna-föreningen United Movement (akrobatik) tränar.

Sofia Ollesdotter, Sanna Andersson (i spagat i luften) och Patricia Franke. Foto: Pekka Pääkkö

– Många evenemang blandar olika typer av cirkus, och så blir det mycket parakrobatik. Vi har hyrt hela Häggvikshallen, båda salarna, men den kommer att fyllas till bristningsgränsen. Vi hade gärna bjudit in publik utifrån också, men det går inte. Maxgränsen är redan fylld av alla deltagare tyvärr, säger Sofia Ollesdotter.

Fakta

Över 300 aktiva

2013 startades Fierce Athletics, då som en ren cheerleadingförening, i Sollentuna. Man bytte namn, först till Action Athletics och sedan till United Movement, och startade även upp parkour och akrobatik.

Totalt har klubben 319 aktiva.

Cheerleading är fortfarande störst med sina 238 aktiva, mestadels barn.

Parkour och tricking har 61 aktiva, nästan bara barn.

Akrobatik (och acroyoga) har 20 aktiva, alla är vuxna men det finns planer på att starta akrobatikverksamhet för barn.

Den 10–12 november arrangerar United Movement ett internationellt akrobatikkonvent med workshops och en stor show i Häggvikshallen.