ANNONS

Sollentunas herrar vann Grand Prix – första titeln på 22 år

Sollentuna VK vann GP 2020.
Sollentuna VK:s herrar jublar efter att ha säkrat den första titeln på över två decennier.
Sollentuna VK är 2020 års Grand Prix-mästare och har nått sin största framgång på herrsidan sedan 1998. Det står klart efter en imponerande insats i söndagens final mot Örkelljunga.
ANNONS

– Jag har svårt att sätta ord på det här. Jag har varit med från att vi kvalade neråt i Elitserien, till det här. Det är en process som tagit tio år. Jag vet inte vad jag ska säga. Det är det största som hänt i min karriär, säger Staffan Blomgren till grandprixvolleyboll.se.

Staffan Blomgren, Sollentuna VK

Staffan Blomgren, lagkapten och fostrad i Sollentuna VK. Foto: Robert Boman

Den 27-årige lagkaptenen är fostrad i Sollentuna VK och var rörd till tårar efter att ha lett laget till klubbens den största framgången på över två decennier.

– Det betyder så enormt mycket. Vi som förening har verkligen jobbat hårt de senaste året och kommit fram till ett koncept som funkar för oss, säger Staffan Blomgren.

Prestigefylld titel

Näst efter SM-guld är Grand Prix-titeln den mest prestigefyllda inom svensk elitvolleyboll. Det är de fyra dam- respektive herrlag som ligger högst i tabellen efter halva Elitseriens grundserie som kvalificerar sig för GP och gör upp om ära, prispengar och en Europacupplats.

Årets upplaga avgjordes i Fyrishov i Uppsala och var den totalt 23:e i ordningen. Den första avgjordes 1998. Då vann Sollentuna VK, men därefter har klubben varit utan GP-titel – tills nu.

Sollentuna tappade inte ett set

Sollentuna inledde på bästa sätt i lördags då man besegrade regerande mästaren Falkenbergs VBK i tre raka set i semifinalen via en taktiskt fulländad match där Staffan Blomgren var stor segerorganisatör och poängbäst med 20 poäng.

I söndagens GP-final stod alltså Örkelljunga för motståndet och Sollentuna vann även nu med 3–0 i set (26–24, 25–17, 25–22). Vladan Ceremidzic var poängbäst (12 poäng) och Sergej Engström utsågs till matchens lirare (MVP) i Sollentuna.

ANNONS

Staffan Blomgren, Sollentuna VK

Staffan Blomgren jublar över en av många vunna poäng i helgens GP i Fyrishov. Foto: Robert Boman

– Jag hoppas att folk i klubben, framför allt ungdomarna, kan se att man kan växa upp i Sollentuna, komma upp i elitlagen och ta sig hela vägen. Vi har många egna produkter i det här laget, det gör mig jävligt stolt. Jag har själv coachat många av dem. Att få vinna det här tillsammans med dem … helt fantastiskt! Det är nästan för perfekt! säger Staffan Blomgren.

Tyngre för Sollentunas damer

För Sollentunas damer gick Grand Prix inte lika bra. Det blev förlust med 0–3 i semifinalen mot Örebro och därefter förlust även i bronsmatchen mot Hylte/Halmstad efter att ha tappat 2–0 till 2–3.

Sollentuna VK, damer

Glada miner i början av bronsmatchen, men sedan tapade Sollentunas damer och föll med 2–3. Foto: Robert Boman

– Bittert, vi startade väldigt bra. Extremt bra. Sedan tappade vi. Hylte/Halmstad gjorde det bra och vi gjorde för många misstag, det var det som avgjorde. Vi slappnade av för mycket. Samtidigt hade vi otroligt bra energi och kämpade på alla bollar. Jag är stolt över laget, säger Sollentunas passare Fanny Andersson.

Stark start i Elitserien

Nu återupptas Elitserien där Sollentuna VK har inlett minst sagt övertygande, både på dam- och herrsidan.

Damerna ligger trea med tio segrar och tre förluster och ställs på söndag, den 26 januari, mot obesegrade serieledarna Ängelholm borta.

Nästa hemmamatch spelas den 1 februari då fjärdeplacerade Hylte/Halmstad kommer på besök i Arena Satelliten.

Serieledarna på besök 1 februari

Sollentunas herrar är tabelltvåa med elva segrar och endast två förluster.

På lördag väntar tabellfemman Habo borta och därefter, den 1 februari, är det hemmamatch mot serieledarna Hylte/Halmstad som har inlett Elitserien med 13 raka segrar.

ANNONS