Solnabon som ska lyfta Islands hockey

Till vardags tränar Johan Björnfot Danderydsklubben SDE:s Team 99. ”Jag har haft dem sedan de började spela ishockey”.
Till vardags tränar Johan Björnfot Danderydsklubben SDE:s Team 99. ”Jag har haft dem sedan de började spela ishockey”.
När Islands damlandslag i ishockey spelar sin premiärmatch i VM på lördag är det med en Solnabo i båset.

Johan Björnfot, 32, är förbundskaptenen som vill sprida sporten på den nordiska ön.

”Kan de verkligen spela hockey på Island?” Den reaktionen får Johan Björnfot ibland när han berättar om sitt jobb som assisterande förbundskapten för Islands landslag.

– Det är klart att det finns en del brister i kunskapen, framför allt när det gäller det taktiska. Men det gör också att man kan se snabba resultat, säger han.

Drygt fem år i Solna har inte suddat bort den tidigare AIK-spelarens mjuka norrländska.

Vi befinner oss i ishallen i Stocksund som numera är hemmaplan för Johan Björnfot, åtminstone till vardags. Här tränar han Danderydsklubben SDE:s Team 99.

– Jag har haft dem sedan de började spela ishockey. Det är lite speciellt att få ha tränat ett ungdomslag från scratch.

Vad tycker P99:orna om att du är förbundskapten för Island?

– De tycker det är kul. Fast de var skeptiska när jag berättade att jag ska jobba med damlandslaget nu. Det var inte riktigt lika häftigt.

Johan Björnfot tvekade inte när han tillfrågades strax innan jul om han ville bli assisterande förbundskapten för Islands damlag. Då hade han under två år haft samma jobb, men för herrlandslaget.

– Jag har aldrig coachat ett damlag och tyckte att det vore spännande att testa.

Att han överhuvudtaget kom i kontakt med den isländska ishockeyn är tack vare en tidigare studiekamrat, Richard Tähtinen. När Tähtinen fick erbjudande om att bli förbundskapten frågade han om Johan Björnfot ville bli assisterande.

– Jag ser det som ett bra sätt att få erfarenhet från internationell nivå. Det är också en utmaning eftersom det finns så mycket att utveckla. I Sverige på seniornivå är ju spelarna i princip färdiga produkter.

Kombinationen Island och ishockey är inte helt självklar. I hela landet finns bara tre ishockeyhallar och tre klubbar. Lagen möter varandra i en grundserie och de två bästa spelar en final i bäst av sju matcher.

– Man kan som sämst ta brons, säger Johan Björnfot med ett leende.

Men trots att antalet spelare är få och hockeytraditionen saknas är det med respekt i rösten som Johan Björnfot pratar om isländsk ishockey. Under de senaste åren har han sett hur intresset för sporten vuxit.

– För fyra fem år sedan var det ganska dött. Nu visas NHL-hockey på sportbarerna och fler ungdomar väljer ishockey framför handboll och fotboll. Det är klart jag hoppas kunna vara med och så ett frö där när det gäller hockeyn.

Förutsättningarna för att sporten ska utvecklas ytterligare är goda tror Johan Björnfot.

– Spelarna lyssnar väldigt noga och suger åt sig allt. Sedan har de den där ”vikingaandan”. De har en otrolig vilja. I herrlaget hade vi en som bara spelade vidare trots en spricka i tummen. Det tror jag inte skulle hända någon annanstans.

Fakta

Till VM i Sydkorea

Namn: Johan Björnfot.

Ålder: 32.

Bor: Solna.

Yrke: Kiropraktor.

Familj: Sambo.

Spelat i: Luleå, Lidingö, AIK (2002-2003), Mörrum.

Övrigt: Tränar SDE:s Team 99.

Aktuell: Som assisterande förbundskapten för Islands damlandslag som spelar C-VM 10–16 mars i Sydkorea. Bland motståndarna finns Belgien och Sydafrika.