ANNONS

Solomon fixade en egen fotbollscup för barnen

Solomon Ghirmay
Solomon Ghirmay på Hallonbergens pitch där han ordnade Lilla HB-cupen i somras.
Barnen i Hallonbergen saknade en egen fotbollscup. Så ska det inte vara tyckte Solomon Ghirmay – och skapade en cup för områdets 8–12-åringar. Nu har Solomon, som nyss har fyllt 15 år, nominerats till utmärkelsen Mitt i:s idrottshjälte.
ANNONS

– Det känns bra att vara nominerad. Jättekul! säger han.

Det är en kvinna i Ursvik som har nominerat Solomon. ”Solomon Ghirmay, Hallonbergen, är för mig en självklar vinnare av utmärkelsen. Fotbollscupen han anordnade för barnen i Hallonbergen är väl värd all uppskatning”, skriver hon i sitt mejl.

Första cupen i somras

Det var i somras som Solomon fixade Lilla HB-cupen för första gången.

– Jag har bra relation med barnen i mitt område och många av de yngre kom fram till mig och undrade varför det finns fotbollscuper för de äldre, men inte för de mindre barnen. De har ju rätt, tyckte jag, säger Solomon.

Så han gick till Sara Diba, fritidsledare på fritidsgården Fritiden, och hon gillade Solomons idé att ordna en cup för 8–12-åringar. Den 14 juli i fjol spelades cupen på Hallonbergens pitch.

Ännu fler med i november

– Det var mycket jobb med att fixa priser och mat till barnen, både till de som spelade och de som var där och kollade. Men det blev väldigt lyckat. Ungefär 30 barn var med och spelade, säger Solomon.

I november ordnade Solomon en ny cup för 8–12-åringar, nu inomhus i sporthallen i Hallonbergen. Den gången var ännu fler barn med och spelade.

– Ja, det blev lite större. Jag hade satt upp affischer och så. Och i november var det fler tjejer med. Det var inte så många i juli.

Spelar i Sundbybergs IK

Stärkt av framgångarna, och peppad av de yngre barnens fortsatta efterfrågan, planerar Solomon att ordna fler fotbollscuper i Hallonbergen. Till att börja med blir det en i cup i sommar igen på Hallonbergens pitch.

ANNONS

– Jag tror att det blir i första sommarlovsveckan. Och nu kanske det blir för lite äldre spelare också, säger han.

Själv spelar han fotboll i Sundbybergs IK:s U19-lag. Solomon går i 9:an på Ängskolan, och funderar på at söka fotbollsprofil på Solna gymnasium till hösten.

– Jag kommer att söka barn- och fritid, och kanske med fotbollsinriktning, säger han.

Fakta

Nominera din idrottshjälte

Vem tycker du är en riktig idrottshjälte? Hör av dig till oss och berätta!

Mejla till idrottshjalte@mitti.se och uppge namn, eventuell klubb och varför personen är värd utmärkelsen. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Mitt i:s sportredaktion­ kommer under våren att kontakta och skriva om flera­ av de idrottshjältar som ni läsare­ nominerar. Alla är ­också med och tävlar om utmärkelsen Stockholms idrottshjälte.

En jury kommer under våren 2017 att utse vem av alla nominerade som vinner utmärkelsen Stockholms idrottshjälte. Vinnaren får ett fint pris. Vi kommer även att lotta ut priser till er som nominerar idrottshjältar.

På vår hemsida hittar du artiklarna om idrottshjältarna.

I sociala medier märker vi inläggen med #idrottshjälte