Han vill ta Ricoh till historiskt slutspel

Ricoh HK
Henrik Olsson var matchens stora gigant när Ricoh tog emot Redbergslid i Solnahallen i torsdags. Men trots hela tio mål framåt blev det uddamålsförlust mot Göteborgslaget med 25–24.
Henrik Olsson
En av svensk handbolls stora talanger är hemma i Stockholm för att lyfta Ricoh till nya höjder. Henrik Olsson tror på en historiskt framgångsrik säsong för Solnaklubben.

– Jag tror vi kniper en slutspelsplats, säger 21-åringen.

”Uppstickare” är ett epitet som passar in rätt så bra på Ricoh Handboll. Klubben har flugit som en raket genom seriesystemet och har sedan den grundades 2007 gått från division 4 till elitserien på bara sju år. Förra säsongen lyckades laget hålla sig kvar som nykomling i högsta serien och nu är det tänkt att nästa steg ska tas.

Det fick Henrik Olsson att lämna västkustlaget Drott och flytta hem till Stockholm igen.

– Möjligheterna att vara en toppklubb framöver finns absolut, säger nyförvärvet.

Henrik Olsson är en av de mest framstående spelarna i U21-landslaget. På lång sikt hoppas han givetvis få chansen i A-truppen. För att det ska bli verklighet krävs en uttagning av förbundskaptenen, tillika spelarlegendaren, Staffan Olsson. Som också råkar vara Henriks pappa.

Henrik Olsson är inte helt säker på hur han ska förhålla sig till omständigheterna.

– I fall det blir aktuellt får man se över situationen då, säger han och fortsätter:

– Det blir en konstig situation på ett sätt. Det känns inte helt bekvämt eftersom jag har en relation till min pappa vid sidan av handbollen och en annan när han är tränare och jag spelare. Men det är något man får ta ställning till om det blir så.

En fråga för framtiden alltså. I stället lägger Henrik Olsson energi på det som händer här och nu, och närmast på agendan väntar ett Stockholmsderby mot Hammarby nästa söndag.

– Det är alltid kul att spela i Eriksdalshallen. De har en häftig inramning och ett starkt publiktryck. Och det blir ju lite extra nu när det är derby också, säger Olsson som för första gången möter Hammarby med en annan Stockholmsklubb.

– Det kommer nog märkas att det är en speciell match. Det blir lite prestige och man vill ju vara bäst i stan.

Inför säsongen har de flesta tippat Ricoh och Hammarby i samma tabellregion, det vill säga runt kval- och slutspelsstrecket. För Ricohs del, som gör sin blott andra säsong i elitserien, är det en historisk slutspelsplats som är målet. Och Henrik Olsson både tror och hoppas att laget kan lyckas.

– Det är som alltid väldigt svårt att tippa mittenregionerna. Det brukar vara grymt tajt och det blir nog likadant den här säsongen. Men jag tror och hoppas att vi kniper en slutspelsplats. Det är det som är målet men vi får se hur långt det räcker. Just nu måste vi upp ett par nivåer för att klara det men jag tror vi har det inom oss.

Hur slutar derbyt?

– Det blir nästan alltid uddamålsaffärer i Eriksdalshallen och det känns inte omöjligt att det blir jämnt och tätt nu också. Men jag tror och hoppas på vinst, säger Henrik Olsson.

Fakta

Son till Sveriges förbundskapten

Namn: Henrik Olsson.

Ålder: 21.

Klubb: Ricoh.

Position: Mittnia.

Handfattning: Högerhänt.

Längd: 190 centimeter.

Vikt: 89 kilo.

Moderklubb: IFK Tumba.

U21-landskamper: 19.

Övrigt: Son till förbundskapten Staffan Olsson som har varit tränare och spelare i Hammarby som i sin tur möter Ricoh i ett derby på söndag.