ANNONS

Sörenstam vill ha ny europeisk triumf

Att ha Annika Sörenstam som vice kapten i Solheim Cup är onekligen ett vinnande koncept. I helgen siktar hon på att fälla USA för tredje gången i följd.

– Klart jag tror på Europa, säger Annika Sörenstam.
ANNONS

För två år sedan vann Europa Solheim Cup på amerikansk mark för första gången någonsin. Året därpå försvarades titeln på hemmaplan, och båda gångerna har världens bästa damspelare genom tiderna varit vicekapten – Annika Sörenstam från Upplands-Bro.

När tävlingen inleds på St Leon-Roth-banan i Tyskland på fredag startar jakten på seger för tredje gången i rad, och själv är Sörenstam positiv.

– Det är klart jag tror på Europa. Vi hoppas att vi ska hitta samma stämning och laganda som vi hade i Colorado för två år sedan, säger hon.

Tillsammans med svenskorna Sophie Gustafson och Maria McBride ska hon assistera huvudkaptenen Carin Koch och utgöra en helsvensk ledarkvartett för det europeiska laget.

– Vi ser oss själva som européer som pratar samma språk och tillsammans har vi mycket att bidra med. Det ska bli kul, säger Annika Sörenstam.

Vilken blir din roll i ledarteamet?

– Det blir en ganska blandad roll. Jag gör som kapten Carin Koch ber mig, stöttar spelarna och ger råd när det gäller spelordning och lag.

Sörenstam har mångårig erfarenhet inom Solheim Cup. Förutom rollen som assisterande kapten har hon som aktiv spelare deltagit åtta gånger i tävlingen. Trots att hon vid ett flertal tillfällen har blivit erbjuden positionen som huvudansvarig kapten har hon hittills avböjt. Detta på grund av ett späckat schema där hon förutom att vara småbarnsmamma har flera bollar i luften.

Vid sidan av Solheim Cup driver hon Annika Invitational, en elittävling för juniortjejer i åldern 15-18 år som i augusti spelades på hemmabanan Bro-Bålsta. I samband med tävlingen pågick också Annika Cup som är ett träningsläger för unga golfare där Annika själv närvarar och lär ut om yoga, fys, kost och hur det är att plugga i USA.

ANNONS

– Jag gillar att jobba med golfen och inspirera de unga. Jag tycker det känns meningsfullt att dela med mig av min kunskap från alla dessa år jag har haft som proffs.

Dessutom var hon en av pådrivarna för att få in golf som en OS-gren till Rio de Janeiro i Brasilien nästa sommar.

– Det är klart att jag är glad och stolt över att golfen får vara med. Jag och Jack Nicklaus (amerikansk före detta världsspelare) var spelarnas ambassadörer som presenterade golfen till OS. Jag var med i Genève 2009 där vi hade ett möte med Internationella olympiska kommittén.

Du har tidigare varit inne på att det lätt blir ensidig träning för unga som vill lyckas som golfspelare. Vad är ditt bästa råd för de som vill gå riktigt långt?

– Naturligtvis krävs det mycket träning och nötande för att bli bra, men det är lika viktigt att hitta det roliga i träningen. Man måste variera lite och gärna träna med kompisar. Sedan är det också viktigt att lära sig sätt upp egna mål.

Fakta

Har vunnit tio majors

Namn: Annika Sörenstam.

Ålder: 44.

Födelseort: Viksjö. Uppväxt i Bro.

Familj: Gift med Michael McGee och har två barn, Ava, 5, och Will, 4.

Proffsår: 1993-2008.

Vunna Majors: British Open (2003), US Women’s Open (1995, 1996 och 2006), Kraft Nabisco Championship (2001, 2002, 2005), LPGA (2003, 2004 och 2005).

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.