Sparkad basketbas stämmer sin klubb

”Jag älskar Solna Vikings och kommer att se fler matcher i Solnahallen när de personer som tvingade bort mig inte är kvar i klubben”, säger Jan Marklund.
”Jag älskar Solna Vikings och kommer att se fler matcher i Solnahallen när de personer som tvingade bort mig inte är kvar i klubben”, säger Jan Marklund.
Efter 30 år tvingades klubbdirektören Jan Marklund bort från Solna Vikings.

Nu stämmer han klubben.

Solna Vikings skrala ekonomi fick styrelsen att besluta sig för att dra damlaget ur högsta serien inför den här säsongen.

– Jag sa att de inte hade rätten att lägga ner damlaget, att de inte hade medlemmarnas stöd att ta ett sådant beslut. Efter det hade vi en öppen och djup konflikt, säger Jan Marklund.

Klubbordföranden John Carlander tycker inte att diskussionen var lika dramatisk.

– Med de intäkterna han presenterade för styrelsen fanns det inte pengar för hela verksamheten. Sedan jobbade han hårt för att öka försäljningen så att vi kunde ha ett lag på både dam- och herrsidan.

Enligt Jan Marklund var det konflikten mellan honom och John Carlander som slutligen ledde till hans avsked i början av februari.

John Carlander håller inte med. Enligt honom handlar det om att Jan Marklund upprepade gånger använt mer pengar än vad klubbens ekonomi tillåter.

– Redan den 1 september hade han spenderat mer än budget. Han har inte haft koll på ekonomin.

Den amerikanske spelaren Marcus Damas åkte hem över jul men återvände aldrig till Solna. Jan Marklund valde då att ersätta honom med en annan amerikan, Kenny Williams.

– Han tog Marcus Damas kontrakt rakt av så det innebar inga ökade kostnader för klubben. Det kostade omkring 20 000 kronor för flyg och annat att få hit honom och jag valde då att sponsra klubben med 40 000 kronor för att med råge täcka omkostnaderna, säger Jan Marklund.

John Carlander är inte nöjd med upplägget.

– I ett sådant läge när man redan har överskridit budgeten måste man fråga chefen om man får spendera mer pengar. Och även om han ville sponsra så är det styrelsen som beslutar hur sponsringen ska användas.

Den 1 februari fick Jan Marklund muntligt och skriftligt veta att styrelsen övervägde att avskeda honom men erbjöd honom i stället en anställning som ”försäljningsansvarig och elitansvarig”. Han fick också veta att om han inte accepterade erbjudandet ”skulle anställningen avslutas med omedelber verkan genom avsked”.

Redan samma kväll stängdes hans e-postkonto av.

Jan Marklund bekräftade senare i ett mejl till styrelsen och John Carlander ”att Solna Vikings avskedat” honom ”som klubbdirektör”. Han var noga med att inte ta ställning till jobberbjudandet.

I stället har han nu stämt Solna Vikings. Han kräver klubben på närmare 275 000 kronor. Pengarna avser sex månadslöner och en återbetalning av 75 000 kronor som han lånade ut till klubben fyra dagar innan han fick sparken.

– Jag var till nöden tvungen att ta pengar ur egen ficka för att betala en domaravgift som var på väg att förfalla. Hade jag inte betalat hade våra utländska spelares proffslicens blivit tillfälligt indragen, säger Jan Marklund.

Styrelseordföranden John Carlander vill inte kommentera de uppgifterna med tanke på den rättsliga diskussion klubben har med Jan Marklund.

Fakta

Tog SM-guld som spelare

Namn: Jan Marklund.

Ålder: 54 år.

Bor: Frösunda.

Bakgrund: Var med och tog SM-guld med Solna Vikings som spelare 1985. Blev ungdomschef i klubben 1986, avancerade till sportchef 1994 och klubbdirektör 2002. Under hans fortsatta tid i klubben tog herrlaget ytterligare tre SM-guld och damerna fem.

Aktuell: Fick lämna uppdraget som klubbdirektör i Solna Vikings. Stämmer nu klubben.