Spektakulär fristilstävling i Täby på söndag

HuvudstadsCrossen
HuvudstadsCrossen är en tävling i skicross där man åker längd, gör hopp och kör slalom.
På söndag, den 21 januari, arrangerar Täby IS Skidor längskidtävlingen HuvudstadsCrossen på Täby Konstsnöspår. Det är en spektakulär fristilstävling för både satsande ungdomar och våghalsiga motionärer.

– Det är en längdskidtävling, men banan innehåller moment som hopp, slalom och baklängesåkning. Alla från 0 till 100 är välkomna, men det är fokus på ungdomar och det är mest unga som åker, säger Ulrika Sterner från Täby IS Skidor.

HuvudstadsCrossen

HuvudstadsCrossen firar fem år i år. Foto: Henrik Rådmark

Förra året deltog 170 skidåkare från hela Stockholm och många har gjort sin tävlingsdebut just under HuvudstadsCrossen, som denna säsong firar fem år, berättar Ulrika Sterner.

Redan 150 anmälda

– Redan nu har vi cirka 150 anmälda och det är oftast många som efteranmäler sig så jag tror att det blir fler än 170 i år. Det är en stor tävling, säger hon.

HuvudstadsCrossen

På torsdag sätts banan till årets HuvudstadsCrossen. Foto: Henrik Rådmark

DM skulle ha avgjorts den gångna helgen på Täby Konstsnöspår, men fick flyttas till helgen 17–18 februari. Nu ser dock snöprognosen bättre ut. Det är nu klart att tävlingen Tjejskidan kan genomföras som planerat på lördag, och alltså även HuvudstadsCrossen på söndag.

De yngsta åker 700 meter

– Ja, tävlingen blir av, men vi vet inte exakt hur lång banan blir. Banan kommer att sättas på torsdag kväll men jag tror att den blir uppemot 2 kilometer, säger Ulrika Sterner.

De yngsta, i klassen knattemix, åker 700 meter. För alla från 9 till 14 år är det 2–2,3 kilometer som gäller. De som är 15 år eller äldre åker 4–4,6 kilometer.

HuvudstadsCrossen

HuvudstadsCrossen har fokus på unga åkare, men är öppet för alla åldrar. Foto: Henrik Rådmark

Intresset för längdskidåkning ökar år för år i Stockholmsregionen och anläggningar som Täby Konstsnöspår möjliggör skidåkning på bra underlag även när snötillgången är skral. 

Spåret är inte minst en viktig samlingsplats för Täby IS Skidor, berättar Ulrika Sterner.Klubben bedriver skidträning för över 100 barn, ungdomar och motionärer med flera träningstillfällen i veckan.

Snökanonerna jobbar för 2,7 kilometer spår

I mellandagarna trotsade de ideella krafterna på Täby Konstsnöspår den milda vintern och öppnade en slinga på en kilometer. Snön som användes producerades i början av december, då det var en kort tid med minusgrader.

Nu producerar de nio snökanonerna mer snö och förhoppningen är att snart kunna ha ett 2,7 kilometer långt spår redo att ta emot alla Stockholms skidentusiaster.

Fakta

Barn och ungdomar kan träna gratis

Under säsongen 2016/17 var Täby Konstsnöspår det mest besökta skidspåret i Storstockholm med 45 000 besök.

Fullt utbyggt är spåret 2,7 kilometerm långt.

Täby IS Skidklubb har över 500 medlemmar varav fler än 100 är barn och ungdomar.

Säsongskort på Täby Konstsnöspår kostar 1 200 kronor för 2017/18.

Ett dagkort kostar 120 kronor.

Barn och ungdomar under 20 år åker gratis.