ANNONS

Premiär i maj för spektakulär swimruntävling i Edsviken

Edsviken till vänster. Initiativtagaren till EX Swimrun, Nicholas Roman
Den 31 maj går EX Swimrun. Arrangör är bl.a. Nicholas Roman som här syns i swimruntävlingen Ö till ö som avgjordes i skärgården i september.
EX Swimrun, Edsviken Xperience Swimrun, Sollentuna
EX Swimrun bjuder på en häftig bana i vacker miljö i och kring Edsviken, lovar arrangörerna. Foto: Nicholas Roman
Nicholas Roman i Ö till ö, september 2019
Nicholas Roman i swimruntävlingen Ö till ö som avgjordes i skärgården i september.
Den 31 maj 2020 ser ett nytt lopp dagens ljus i Edsviken.
Det handlar om EX Svimrun (Edsviken Xperience Swimrun) och som namnet antyder handlar det om en upplevelse – med 18 kilometer tuff löpning och 5 kilometer kylig simning fördelat på 14 simningar på 20–650 meter.
ANNONS

– Det är väldigt tidigt på säsongen så det kommer att vara kallt i vattnet, men inte så kallt som ute i skärgården, säger Sollentunabon Nicholas Roman som ligger bakom initiativet.

Han har erfarenhet av att arrangera flera motionslopp för löpning, bland annat Edsviken Summer Winter Marathon, och tyckte att det var dags för ett swimrun i Edsviken.

”Otroligt vacker miljö”

– Jag har testat banan och kände att man skulle kunna göra ett otroligt häftigt swimrun här. Det är ett vatten, en lång vik, och varierad löpning på land – dessutom i otroligt vacker miljö, säger Nicholas Roman.

EX Swimrun, Edsviken Xperience Swimrun, Sollentuna

EX Swimrun bjuder på en häftig bana i vacker miljö i och kring Edsviken, lovar arrangörerna. Foto: Nicholas Roman

Arrangörer är Nicholas Romans företag Challengize tillsammans med Swimruncupen som drivs av Elisabet Pärsdotter Westman.

Start och mål i Edsvik

Start och mål sker vid Edsviks konsthall och banan går ner till Stocksundsbron och tillbaka. Edsviken korsas fyra gånger och därutöver blir det ytterligare tio simningar som inte går tvärs över.

EX Swimrun, Edsviken Xperience Swimrun, Sollentuna

Fyra av 14 simningar korsar Edsviken. Foto: Nicholas Roman

ANNONS

– Avslutningen blir ett massivt klipphopp från Falkberget, från fyra fem meters höjd, innan man gör den sista och längsta simningen bort till Badberget vid Landsnora. Det blir coolt. Och sedan är det bara 700 meter löpning till mål, så då är det bara att trycka på allt man har.

Banrekordet ”up for grabs”

Den exakta bansträckningen kommer att presenteras den 1 november då även anmälan öppnar på EX Swimruns hemsida.

Nicholas Roman och hans swimrunkompis Johan Ruster gjorde nyligen banan på strax under fyra timmar.

EX Swimrun, Edsviken Xperience Swimrun, Sollentuna

Det kommer troligen att vara 10–14 grader varmt i Edsviken den 31 maj och EX Swimrun är noga med säkerheten. ”Vi kommer att ha mycket folk ute på vattnet så att alla känner sig trygga.” Foto: Nicholas Roman

– Vi har banrekordet just nu, ha ha. Men det kommer att bli lätt att slå. Det är up for grabs!

Testa i Rösjön två veckor innan

Två veckor innan EX Swimrun går säsongens första deltävling i Swimruncupen, i Rösjön, så det kan bli en bra uppvärmning för utmaningen i Edsviken, föreslår Nicholas Roman.

– Det är lite kortare, 7 kilometer, så den som intresserad kan ju testa där och sedan köra en fulldistans swimruntävling här i Edsviken.

Plats för 500 deltagare 2020

Nicholas Roman blir nöjd om premiärloppet får minst 300 deltagare, men siktet är inställt på 500 vilket också är taket.

EX Swimrun, Edsviken Xperience Swimrun, Sollentuna

Den kortaste simsträckan är bara 20 meter. ”Det är vid Florida Keys som vi kllar den, det är som en liten landremsa utanför Silverdal.” Foto: Nicholas Roman

– Alltså 250 lag. Swimrun bygger på att man kör i lag två och två, även om vi har sagt att vi öppnar upp för en liten soloklass också, säger han.