Spelare skadar sig – nu vägrar flera lag träna på nya konstgräset

Helenelunds IP
På torsdagskvällen tränade lag på HIP. Halkan är värre när det är kallt eller fuktigt.
Alla var glada när Helenelunds IP fick nytt miljövänligt konstgräs. Men det var då. Nu har det visat sig att spelarna halkar omkring så fort det är fuktigt eller kallt väder. Flera spelare har redan burits av planen efter allvarliga skador och nu vägrar flera lag i Sollentuna FK att träna på planen.

– Diskussionen har pågått i flera veckor men inget har hänt. Vi tränare kan inte garantera en skadefri miljö. Utöver en massa småskador har ett lag haft en allvarlig hjärnskakning, två armbrott och en vridskada. Nu flyttar vi ut från Helenelunds IP med omedelbar verkan, säger en tränare i ett av Sollentuna FK:s ungdomslag.

Flera lag har gjort felanmälningar till kommunen och Sollentuna FK har även framfört feedback från sina medlemmar till kommunen. Klubben vill nu se en åtgärdsplan från kommunen tillsammans med leverantören.

Fylla på med kork kan vara en lösning

– Vi är inte experter på konstgräs men kommunen är ju beställare och vi hoppas att de kan lösa det här tillsammans med leverantören, säger Sollentuna FK:s klubbchef Mikael Thorstensson.

Leverantören har besiktigat planen tillsammans med kommunen, men tycks ha svårt att svara på exakt vilka åtgärder som kan göras, förklarar Sollentuna FK på sin hemsida.

En planerad åtgärd är i alla fall att fylla på 7-spelsplanen med kork i mattan (granulat av kork i stället för gummi) för att se om det ger mer friktion och därmed mindre halka. Om det försöket faller väl ut ska även 11-spelsplanen fyllas på med kork.

Sollentuna FK och kommunen ska träffas i dag

Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Sollentuna, känner till de problem som har rapporterats om på Helenelunds IP och han förklarar att det pågår ett arbete för att komma tillrätta med dem.

I dag fredag ska några representanter från Sollentuna FK träffa idrottsförvaltningen för att diskutera vad som kan göras.

Lokaltidningen Mitt i har sökt Magnus Jansson, idrottschef, och Niklas Roos af Hjelmsäter, kultur- och fritidsförvaltningens chef.