ANNONS

Spelare vallfärdar till Viggbyholms IK

Theo Kjellander blev målvakt för ”att reta pappa”.
Theo Kjellander blev målvakt för ”att reta pappa”.
Johan Fischer, Tina Hasselrot och Göran Hagberg.
Johan Fischer, Tina Hasselrot och Göran Hagberg.
Hockeykrisen i Stockholm är alarmerande. Inom Viggbyholms IK är läget det rakt motsatta.

Täbyklubbens lugnare filosofi har fått barn att strömma till hallen i Hägernäs.
ANNONS

Det finns en naturlig förklaring till medlemsökningen – ishallens födelse 2007 och bostadsboomen i närområdet. Fast riktigt så enkelt är det inte, enligt Göran Hagberg och Roger Alasalmi, båda ideella sportchefer i klubben. Samtidigt som en del klubbar tvingas lägga ner hela lag, växer Viggbyholms IK.

– Vi har fördubblat antalet spelare de senaste tre säsongerna och i vinter har vi sett barn börja mitt i säsongen, säger Göran Hagberg.

Klubbens 03:or är ett exempel. De två senaste månaderna har fyra nya 8–9-åringar byggt på truppen som närmar sig 30 spelare.

– Helt fantastiskt, säger lagledaren Tina Hasselrot och tillskriver kollegan Johan Fischer äran.

Han har bland annat besökt skolor.

– Mest är det ungarna som pratar med varandra. Den goda stämning vi har i ”Viggan” når ut den vägen, säger Johan Fischer.

Koden som klubben knäckt är att dra ner på träningen, skala bort prestationskraven utan att tumma på kvalitén och därigenom locka fram suget efter att få träna och spela.

Filosofin har även slagit rot på andra håll, exempelvis Väsby Hockey har börjat resonera i just dessa banor.

Två av 03-spelarna, Eliot Callert Grahn och Theo Kjellander, vill båda träna mer än de två gånger i veckan som gäller.

ANNONS

De kommer att få vänta, klubbledningen är orubblig i beslutet att lek, glädje och kamratskap ska stå i första rummet fram till 13-årsåldern.

– Viggan är inte klubben för dem som vi köra tre–fyra gånger i veckan. Små barn har bara plats för en liten mängd hockey i veckan, säger Johan Fischer.

Föräldrarnas engagemang är ett annat knep för att få allt att fungera. Göran Hagberg har sin fasta ledarplats i 02-kullen och liksom i 03-laget har de runt tio föräldrar som tagit på sig sysslor som får allt runtomkring att flyta.

– Jag upplever att även vi föräldrar har kul, säger Tina Hasselrot. Vi ska snart arrangera en cup och känslan är att många vill vara med och hjälpa till.

Målvakten Theo Kjellander klargör sin teori genom målvaktsmasken.

– Jag är målvakt för att pappa inte ville det. Det är för att retas, säger han pillemariskt.

Roger Alasalmi ser utvecklingen i ett vidare perspektiv. Klubben har ännu ont om spelare i de äldsta pojk- och juniorlagen, men med de välfyllda årskullar som kommer underifrån är tålamod hans nyckelord.

– Vi kommer att vara en riktigt bra breddförening om ett par år, säger han och tillstår att det för bara några år sedan såg tufft ut för hockeysektionen.

– Trots att vi har valt en lugnare filosofi ska spelarna känna att vi vill lära dem spela hockey. Kvalitén ska vara hög från början och resultaten märkas när de når tonåren, säger Roger Alasalmi.

Fakta

Grundad 1921

Klubb: Viggbyholms IK

Grundades: 1921 och hockey kom med i början av 50-talet.

Aktiva 2007/08: 150.

Aktiva 2011/12: 303.

Elitspelare fostrade i ”Viggan”. Mattias Beck (numera i Mora, tidigare i AIK). Emmy Alasalmi (AIK och nyligen mästare i ungdoms-OS med F94-landslaget).

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.