Spelarna skäms på hemmamatcherna

”Det är inte fräscht någonstans på Brunna IP – öka takten”, är Arameiska Syrianskas uppmaning till kommunen. Från vänster tränare Vadim Jevtushenko, lagledaren Gabriel Gevriye och ordföranden Sebastian Bilal i klubbens dörrlösa ”biljettkassa”.
”Det är inte fräscht någonstans på Brunna IP – öka takten”, är Arameiska Syrianskas uppmaning till kommunen. Från vänster tränare Vadim Jevtushenko, lagledaren Gabriel Gevriye och ordföranden Sebastian Bilal i klubbens dörrlösa ”biljettkassa”.
Någon har tagit med sig dörren till biljettbåset, läktaren är en skranglig trätrappa utan tak och kaféet ett par slitna parkbord. Division 2 är igång och Arameiska Syrianska skäms över sin hemmaarena Brunna IP.

Det är bara dagar till hemmapremiären mot Avesta AIK och Arameiska Syrianska har fortfarande inte fått de nya omklädningsrummen och läktaren som kommunen så länge har pratat om.

Tränaren Vadim Jevtushenko med ett förflutet i AIK och Sovjets VM-lag 1986 är mörk i blicken där han står på Brunna IP:s skrangliga ståplatsläktare som saknar det allra viktigaste för dagens kräsna fotbollspublik – tak.

– Vem vill komma hit och stå och frysa i blåsten? Vi är inte Barcelona, vi är division 2. Men man måste ha något att erbjuda för att få hit folk, säger han.

Lika illa ställt är det med arenans standard i övrigt. Omklädningsrummen är mögelskadade, angripna av råttor och ligger långt ifrån naturgräsplanen. Liksom ”kafeterian”, som består av två parkbänkar där klubben brukar duka upp fika till försäljning.

– Och här är biljettluckan, säger lagledaren Gabriel Gevriye och kliver in i ett litet träbås intill fotbollsplanen. Det ska finnas en dörr, men den har någon tagit med sig.

På en kulle bakom fotbollsplanen tronar en annan antik historia. Resultattavlan.

– För varje mål måste man springa dit och trycka på en plusknapp, när man i stället kunde ha en tavla ansluten till en läktare och ett sekretariat, säger Gabriel.

Det blir extra jobbigt när det kommer gästande lag som Västerås och Syrianska Kerburan, med arenor i toppklass.

– Spelarna skäms på hemmamatcherna, säger Gabriel.

De senaste tio åren har kommunen pratat om att rusta upp arenan.

– Varje år får man förhoppningar som dör ut. Det är jobbigast, säger klubbens ordförande Sebastian Bilan.

Drömmen är en modern läktare som rymmer kansli, omklädningsrum och kafeteria. Och att kunna satsa på riktiga matcharrangemang för att locka tillbaka publiken.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Gabriel Melki (S) säger – återigen – att en läktare är på gång.

Dröjsmålet beror på att kommunen har storslagna planer för Brunna IP.

I dem ingår en ny stadsdel med ett hotell, bostäder, en ny grundskola, samt en representationsarena för handboll och fotboll.

– Vi vill öppna upp området för alla våra medborgare så att det blir mer än en idrottsplats, säger Gabriel Melki.

Enligt anläggningschefen Roger Vintemar blir det lite av ett moment 22.

– Vi vill tillgodose fotbollens behov och rusta upp idrottsytorna, samtidigt kan vi på längre sikt inte stanna upp för mycket och bygga bort oss, säger han.

Arameiska Syrianska har väntat länge – när får klubben sin läktare?

– När vi tar budgeten i juni ska vi försöka lyfta in en satsning på Brunna IP. Det är möjligt att det blir aktuellt redan nästa år, säger Gabriel Melki.

Fakta

Simhall och fotbollsarena i visionen

Brunna Idrottsplats byggdes på 1970-talet och är i stort behov av upprustning.

Renoveringen har skjutits upp eftersom kommunen planerar en större omdaning av området.

I visionen ingår en ny stadsdel med hotell, bostäder, en grundskola, en representationsarena för handboll och fotboll, samt en simhall.

De befintliga idrottsanläggningarna kan komma att förändras och flyttas.