Spindelmannen brottas i Järfälla

Steven Antoniou och Jonathan "Spiderman" Torres. BJJ. Poseidon Kampsport.
Brasiliansk jiu-jitsu brukar kallas för mänsklig schack. Här tar Steven Antoniou och Jonathan "Spiderman" Torres ett parti.
Steven Antoniou och Jonathan "Spiderman" Torres. BJJ. Poseidon.
Steven Antoniou och Jonathan "Spiderman" Torres brottas. Smeknamnet Spindelmannen fick Torres för att motståndarna tyckte att hans grepp var så starkt.
Steven Antoniou och Jonathan "Spiderman" Torres. BJJ. Poseidon.
Steven Antoniou och Jonathan "Spiderman" Torres spelar schack i Poseidons nya lokal som klubben flyttade in i i mitten av augusti.
Steven Antoniou och Jonathan "Spiderman" Torres . BJJ. Poseidon.
Gruppbild tagen på Poseidon efter ett pass som leddes av Jonathan Torres.
Steven Antoniou och Jonathan Torres. BJJ. Poseidon.
Poseidons grundare Steven Antoniou och amerikanske BJJ-världsstjärnan Jonathan Torres som besöker klubben under ett par veckor i september och oktober.
Det började med ett litet gäng som gruffade runt på golvet i ett gammalt skyddsrum i Kallhäll. I dag är Poseidon ett träningscenter på 1 000 kvadratmeter i Jakobsberg. Och just nu har den snabbväxande klubben besök av ”Spindelmannen”.

– När jag startade klubben hade jag inte en tanke på att den skulle bli så här stor. Det bara blev så, säger Järfällabon Steven Antoniou som drog igång kampsportklubben Posidon i Kallhäll 2008.

Till en början var det bara brasiliansk jiu-jitsu som gällde men så småningom tillkom submission wrestling och kickboxning. Klubben växte och flyttade till större lokaler i Veddesta 2014. Redan efter två år var det dags att flytta till större lokaler igen och i mitten av augusti slog Poseidon upp portarna till ett nytt stort träningscenter på Järfällavägen 100.

– Nu är vi över 350 medlemmar varav ungefär 100 är barn i åldern 4–14 år, säger Steven Antoniou.

Klubben är i dag ett slags träningscenter, med kampsport som huvudfokus i form av brasiliansk jiu-jitsu, MMA och självförsvarskurser. Medlemmarna är allt från rena motionärer till hårdsatsande elitidrottare.

– Vi har många som tävlar och två gånger om året arrangerar vi själva tävlingar här hemma i Järfälla, stora tävlingar för folk från hela Sverige med uppemot 400 deltagare, säger Steven Antoniou.

Själv är han landslagsinstruktör i brasiliansk jiu-jitsu. Landslaget är på plats i helgen, men då är det inte Steven Antoniou som leder träningarna utan en gäst från USA – Jonathan ”Spiderman” Torres.

– Han är en av världens tre bästa BJJ-fajters i sin viktklass, och regerande världsmästare, säger Steven Antoniou.

27-årige Jonathan Torres fick svart bälte redan som 19-åring och har en imponerande meritlista med över 20 medaljer från internationella mästerskap och stortävlingar. Han har en dynamisk stil och tillhör den generation amerikanska BJJ-fajters som bröt den tidigare totala dominansen av brasilianare i världstoppen.

Nu är han gäst hos Poseidon och i helgen instruerar han landslaget plus alla medaljörer från SM och alla deltagare i JSM.

– Att ha honom som instruktör är ovärderligt för oss. Han är en superstjärna – jiu-jitsuns motsvarighet till Messi och Zlatan, säger Steven Antoniou.