ANNONS

Sporten med konstiga klot kommer till Haninge

Pontus Guldestam rullar iväg klotet och klubbkompisen Tommy Glad tittar på.
Pontus Guldestam rullar iväg klotet och klubbkompisen Tommy Glad tittar på.
Pontus Guldestam vid bowlsbanan i samlingssalen i Västerhaninge.
Pontus Guldestam vid bowlsbanan i samlingssalen i Västerhaninge.
Den första tävlingen i bowls någonsin i Stockholm blir en stjärngala.
Delar av världseliten kommer till Haninge och Torvalla för att delta i Stockholm Open.
ANNONS

Det är träning i samlingssalen i Västerhaninge där ett gäng män och kvinnor i olika åldrar håller på med en sport som ännu så länge är ovanlig i Sverige.

På en filtmatta rullar de iväg ovala klot som nästan verkar leva sitt eget liv. Kloten rullar inte rakt fram eftersom de har en ”inbakad” tyngd på ena sidan, vilket gör att de böjer av i en halvbåge innan de stannar.

Det gäller att kloten rullar förbi ett hinder och stannar så nära en liten boll, ”jacken”, som möjligt.

Sporten heter bowls.

Premiär i Stockholm

– Det är inte så svårt som det ser ut men det gäller att vara fokuserad, säger Pontus Guldestam som är vice ordförande i Svenska bowlsförbundet som har 200 medlemmar. Han är dessutom ordförande i Westerhanninge Bowls Club.

Förbundet och klubben arrangerar den fösta bowlstävlingen någonsin i Stockholm i Torvalla träningshall den 5-6 maj. Stockholm Open för 4-mannalag samlar tolv elitlag från Irland, England, Norge och Sverige.

Alla kan spela

– I det engelska laget finns två världsmästare i singel och det irländska laget tillhör världseliten, säger Guldestam. Bowls är en stor sport i dessa länder.

Bowls kan definitivt kallas en jämlik sport. Män och kvinnor i alla åldrar från barn till pensionärer spelar tillsammans.

– Alla är med på lika villkor. Det går bra att spela även om man sitter i rullstol. I ett lag från Öland finns en kille som är 90 procent blind och använder en kikare för att se hur kloten rullar. Han är svensdk mästare i 3-mannalag.

ANNONS
Fakta

Bowls började spelas i England på 1200-talet

Bowls påminner lite om både boule och curling. Boule därför att man använder klot som ska komma så nära som möjligt en mindre kula. Curling därför att poängräkningen är densamma.

Kloten är mycket speciella. De har en vikt på ena sidan vilket gör att klotet när det rullas går som en båge.

I Sverige spelas bowls uteslutande inomhus på en grön nålfiltsmatta som är 1,83 meter bred och upp till 13,75 meter lång. Det finns cirka 200 utövare i landet.

Det är dokumenterat att sporten började spelas i England redan i slutet av 1200-talet.